Uutiset

Kuinka suuri riski on saada punkilta tauti?

Punkit levittävät bakteerin aiheuttamaa Lymen borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitoa, mutta sitä voi ehkäistä rokotteella. Kuinka moni punkki kantaa bakteeria tai virusta, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen?

-Se on alueellista. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta esiintyy vain tarkkaan rajatuilla alueilla lähinnä länsirannikolla ja Itä-Suomessa. Jossain saaressa yhdellä punkilla sadasta voi olla virus ja naapurisaaressa ei ole virusta. Hämmästyttävää kyllä, virus ei leviä kovin nopeasti punkkipopulaatiosta toiseen.

-Borrelioosia aiheuttavaa bakteeria esiintyy paljon laajemmin. Se ei tartu heti punkin puremasta. Yleensä ihminen huomaa punkin ja ehtii poistaa sen ennen kuin bakteeri tarttuu.

Jos virusta tai bakteeria kantava punkki puree, tarttuuko tauti aina?

-Ei tartu. Ja vaikka tarttuukin, on harvinaista sairastua tautiin. Tutkimuksissa on havaittu, että Ahvenanmaalla löytyy joka seitsemänneltä merkkejä puutiaisaivotulehduksen tartunnasta, mutta oireista tautia on ollut hyvin harvalla.

-Vuosittain aivotulehdustapauksia on yleensä 40–60, ja borrelioosiin sairastuu noin 6 000 ihmistä, joista vakavia tapauksia on hyvin vähän.

Kuinka tehokas puutiaisaivotulehdusrokote on?

-Rokotussarjan jälkeen teho on nuorella ja terveellä ihmisellä reilut 90 prosenttia. Pidemmän aikavälin teho riippuu siitä, muistaako ottaa tehosteita ajallaan. Iäkkäämmällä ihmisellä immuunijärjestelmä toimii huonommin ja rokotteen teho voi jäädä alhaisemmaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic