Uutiset

Kuka lobbasi kansanedustajia?Järjestö paljastaa toimittajille eduskunnan vanhat vierailijalistat

Tiedon avoimuutta edistävä kansalaisjärjestö antaa perjantaina toimittajien käyttöön tiedot eduskunnan vierailijalistoista viime vuoden toukokuusta tämän vuoden huhtikuuhun.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime joulukuussa, että listat ovat julkisia. Eduskunta alkoi kuitenkin viime keväänä hävittää listat päivittäin, eikä niistä ole saanut tietoja ennen niiden tuhoamista.

Open Knowledge Finland -järjestö onnistui hankkimaan tiedot vierailijalistoista noin 11 kuukauden ajalta, ennen kuin niiden päivittäinen tuhoaminen alkoi.

-Emme saaneet aineistoa sähköisesti, vaan jouduimme käymään valokuvaamassa dokumentteja. Olemme digitoineet aineistoa ja rikastaneet sitä kaivamalla tietoa, mitä tahoa vieraat ja heidän isäntänsä edustavat, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Teemu Ropponen.

Järjestö haluaa edistää päätöksentekoon liittyvän tiedon avoimuutta. Sitä eduskunnan vierailijatiedot eivät yksin ratkaise.

-Tarvittaisiin lobbausrekisteri, Ropponen sanoo.

Lobbausrekisteri esillä eduskunnassa

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee torstaina vierailijalistojen tuhoamisesta tehtyjä valituksia. Siinä yhteydessä on pohdittu lobbausrekisterin perustamista.

-Eiköhän siitä jotakin lausuta. Lobbausrekisteriä ei kukaan ole vastustanut, mutta ei sitä perusteta yhdessä kokouksessa. Ensin täytyy selvittää, mitä siihen kuuluu ja mitä se tarkoittaa, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Samalla kansliatoimikunta päättää myös siitä, lopetetaanko vierailijalistojen tuhoaminen. Nykyisestä menettelystä on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle muun muassa Päätoimittajien yhdistys ja 29 mediaa.

Miten käy yksityisyyden suojan?

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) paljasti hiljattain oman lobbarirekisterinsä. Hän on pitänyt keskustelua eduskunnan vierailijalistoista osin harhaanjohtavana muun muassa sen takia, että tapaamisia tapahtuu paljon eduskunnan ulkopuolella.

Haavisto ei julkista niiden kansalaisten nimiä, jotka tulevat tapaamaan häntä omassa yksityisessä asiassaan. Piilossa hän pitää myös tapaamisensa esimerkiksi kotimaassaan vainottujen kirjailijoiden kanssa, koska julkistaminen voisi uhata heidän turvallisuuttaan.

Teemu Ropposen mielestä on itsestään selvää, että lobbaamista tapahtuu muuallakin kuin eduskunnassa.

-Eduskunnan pitäisi olla tässä suunnannäyttäjä. Kansanedustajien tapaamisten pitäisi olla julkisia, tapahtuivatpa ne eduskunnassa tai sen ulkopuolella.

-Yksityishenkilöiden tapaamiset eivät tulisi tällaisen lobbausrekisterin piiriin, vaan siihen tulisivat ainoastaan vaikuttamistyötä tekevien tahojen edustajat.

Kun Open Knowledge Finland julkistaa toimittajille eduskunnan vierailijatiedoista kokoamansa tietokannan, se ei tule Ropposen mukaan sellaisenaan julkaistavaksi.

Hän rinnastaa tietokannan tältä osin julkisten pöytäkirjojen tai oikeuden päätösten sisältämiin henkilötietoihin. Niiden julkistamista toimitukset joutuvat harkitsemaan aina tapauskohtaisesti ja vakiintuneiden käytäntöjen perusteella.

-On ihan selvää, että yksityishenkilöiden nimiä ei tule paljastaa. Me tulemme antamaan tietoja vain vastuullisesti toimivien toimitusten käyttöön, Ropponen sanoo.

Yli 24 500 tapaamista eduskunnassa

Kansalaisjärjestön kokoamassa tietokannassa on yli 24 500 tapaamista eduskunnassa. Aineiston mainostetaan tarjoavan ensimmäistä kertaa laajan aineiston edunvalvonnasta, joka tapahtuu Suomessa ilman läpinäkyvyyttä tai yhteisiä pelisääntöjä.

Yksityishenkilö voi tehdä rekisterin ylläpitäjälle tarkastuspyynnön siitä, mitä tietoja hänestä on rekisterissä.

Ropponen katsoo, ettei heidän ole tarvinnut olla etukäteen yhteydessä niihin, joiden nimiä rekisterissä on.

-Kysymys on toimituksellisesta rekisteristä ja julkisuuslain nojalla luovutetuista tiedoista, hän perustelee.

Millainen lobbausrekisteri?

Toiminnanjohtaja Teemu Ropposen mukaan lobbausrekisterin pitäisi sisältää:
Tapaamisessa läsnä olleiden nimet, heidän taustayhteisönsä ja mahdolliset toimeksiantajansa.
Tapaamisen aihe, ajankohta ja arvioitu kesto.
Tapaamispaikka tai viestintämenetelmä, jota tapaamisessa käytettiin.
Tapaamiseen liittyvät sähköisessä muodossa olevat asiakirjat: Dokumentit, esitykset, videot tai vastaavat, jotka esitetään tapaamisessa tai on toimitettu ennen tapaamista tai kuukauden kuluessa sen jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic