Uutiset

Kuka tekee Leijonien maalit, Lauri Marjamäki?

Suomen jääkiekkomaajoukkue on ollut vajaan vuoden Lauri Marjamäen komennossa. Menestys on ollut toistaiseksi totuttua vaatimattomampaa. Syksyn World Cupissa Suomi hävisi kaikki kolme otteluaan. EHT-turnauksissa saldona on ollut viisi voittoa kahdessatoista ottelussa. Suomi sijoittui sarjassa kolmanneksi – aiemmissa 20 EHT:ssa Suomi on ollut kahdeksan kertaa ykkönen ja kuusi kertaa tuloksena on ollut toinen sija.

Vuodenvaihteessa Suomen jääkiekkoliitto erotti alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Jukka Rautakorven kesken kisojen, kun menestys oli vaatimatonta. Se oli liitolta viesti, että valmentajilla on tulosvastuu.

Onko Marjamäen Leijonilla MM-kisoissa niin sanotusti pakkovoiton paikka?

– Aina Suomi lähtee menestymään, eikä tämä kevät tee poikkeusta. Menestyspaineet tulevat tässä ammatissa luontaisetuna, Marjamäki muistuttaa.

Julkisuudessa Leijonien ympärillä on nähty jo ongelmia, vaikkei MM-turnaus ole vielä edes alkanut. On puhuttu NHL-pelaajien kieltäytymisistä, puolustusvoittoisesta pelitavasta ja yllättävistä pelaajavalinnoista.

Millaisen keskustelun valmennusjohto kävi esimerkiksi Juhamatti Aaltosen valinnasta?

– En puhu yksittäisten pelaajien valitsemisista tai valitsematta jättämisistä, mutta sen voin sanoa, että jokainen palapelin pala on tarkkaan harkittu ja siihen on haettu näkemys jokaiselta valmennusjohdon jäseneltä. Lopputuloksesta olemme olleet yksimielisiä. Joukkueessa pitää olla erilaisia persoonia, rooleja ja osaamista.

Suomen kisajoukkueessa on vain kolme täysveristä NHL-pelaajaa: Valtteri Filppula, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen. Julkisessa keskustelussa asiasta on tehty tulkintoja, joiden mukaan suomalaisia NHL-pelaajia ei kiinnosta Marjamäen johtama MM-projekti.

– Kävimme Jeren (Lehtinen, A-maajoukkueen GM) kanssa maaliskuun alkupuolella Pohjois-Amerikassa ja tilanne selvisi jo silloin.

Patrik Laine, Rasmus Ristolainen ja Mikko Koivu  ilmoittivat, etteivät ole käytettävissä MM-kisoissa. Kunnioitamme heidän päätöstään. Kaikki muut olisivat tulleet innolla kisoihin, jos olisivat terveitä tai jos NHL-sopimus ei olisi katkolla, Marjamäki vakuuttaa.

Maalinteko on ollut Leijonien ongelma koko kauden. World Cupissa Suomi sai aikaiseksi vain yhden maalin ja EHT-peleissäkin Suomi teki vähiten maaleja. Miten Suomi tekee MM-kisoissa maaleja ja kuka niitä tekee?

– Kun katsoo pelaajalistaamme, niin kyllä siellä on on yksilöitä, jotka ovat tehneet seurajoukkueissaan paljon maaleja. Menestyksemme lähtee kuitenkin puolustamisesta ja pelitapaan sitoutumisesta. Erikoistilannepelaamisessa meidän pitää päästä plussalle.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic