Uutiset

Kukaan ei valvo työturvallisuuskortteja koulutuksineen

Työnantaja vaatii kortin, vaikka sisältö ei vastaa työ­paikan olosuhteita, työturvallisuus­yrittäjä sanoo.
Vihreälle työturvallisuuskortille on muitakin vaihtoehtoja.

Työturvallisuuskoulutusten ja -korttien valvonta ei näytä kuuluvan kenellekään. Laki ei edellytä työntekijöiltä mitään työturvallisuuskorttia, joten työsuojeluviranomainen ei valvo niitä.

Työturvallisuuslain noudattamista valvova viranomainen on aluehallintovirasto.

– Työntekijälle on annettava ohjausta ja opastusta oikeisiin olosuhteisiin ja työmenetelmiin, mutta menetelmään, jolla tämä tehdään, emme voi puuttua, työsuojelun vastuualueen johtaja Päivi Suorsa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Lännen Media kertoi 17. syyskuuta, että pienet rakennusalan yritykset eivät voi vapaasti valita mistä ne työturvallisuuskoulutuksensa hankkivat. Alihankkijoina ne joutuvat hankkimaan sen kortin, jota rakennusprojektin päätoteuttaja edellyttää.

”Työturvallisuuden kouluttaminen ei voi olla kenenkään yksinoikeus”

Laki ei vaadi työmaille tiettyä turvallisuuskoulutusta, mutta esimerkiksi Skanska vaatii työntekijöiltään Työturvallisuuskorttia, joka on rekisteröidyn yhdistyksen, Työturvallisuuskeskus ry:n rekisteröimä tavaramerkki.

– Työturvallisuuskortti on monen eri sisällön koulutus, josta saa sisällöstä riippumatta aina samanlaisen kortin, eikä kortista selviä koulutuksen sisältö. Korttia vaativia yrityksiä ei edes kiinnosta korttia vaatiessaan, millä sisällöllä koulutettuna se kortti on saatu. Saadulla koulutuksella ei ole merkitystä, eli kunhan on se tietty kortti, niin silloin korttia vaativan tilaajan kriteerit täyttyvät, työturvallisuusyrittäjä Matti Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen on toinen Trinno-yrityksen omistajista. Yritys on erikoistunut verkossa tapahtuvaan digitaaliseen työturvallisuuskoulutukseen ja rekisteröinyt oman eTyöturvakortin ja -koulutuksen.

– Työturvallisuuden omaksuminen tapahtuu useaa eri polkua pitkin. Se tarkoittaa sitä, että työturvallisuuden kouluttaminen ei voi olla kenenkään yksinoikeus. Laatuominaisuuksien täyttyessä mikä tahansa koulutus tulee olla hyväksyttävä eikä niin kuin tänä päivänä että koulutuksen sisällöstä huolimatta vain yksi käy, Jääskeläinen sanoo.

Työturvallisuuskeskus saa rahoitusta Työsuojelurahastolta

Työturvallisuuskeskus ry:llä on myös rahoitusetu.

Se hakee vuosittain tukea Työsuojelurahastolta. Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan Tapaturmavakuutuskeskus tilittää Työsuojelurahastolle vuosittain 1,75 prosenttia työsuojelumaksuna työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen maksutulosta.

Presidentti Urho Kekkosen allekirjoittama työsuojelurahastolaki vuodelta 1979 määrittelee, että yksi työsuojelurahaston tehtävistä on tukea Työturvallisuuskeskuksen Kannatusyhdistys ry -nimisen yhdistyksen ylläpitämää työturvallisuuskeskusta.

Tänä vuonna yhdistys sai rahastolta 2,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 tukisumma oli 2,9 miljoonaa euroa.

Työsuojelurahastoa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö.

– Ministeriö ei voi puuttua Työturvallisuuskeskuksen toimintaan, joka on riippumaton yhdistys, johtaja Liisa Hakala sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Hakalan mukaan Työsuojelurahaston Työturvallisuuskeskukselle myöntämä raha ei ole korvamerkittyä johonkin tiettyyn tarkoitukseen, vaan se on yleistä toiminnan tukea Työturvallisuuskeskuksen sääntöjensä mukaiseen toimintaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic