Uutiset

Kulmuni maksaa itse takaisin ministeriöiden ensin maksamat viestintäkoulutukset

Keskustakonkarin neuvo: Pura kaikki asiaan liittyvä heti avoimesti ja rehellisesti
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vaihtoi elinkeinoministerin pestin valtiovarainministerin salkkuun joulukuussa. Kuva: Mauri Ratilainen
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vaihtoi elinkeinoministerin pestin valtiovarainministerin salkkuun joulukuussa. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni maksaa itse viestintätoimisto Tekiriltä ostetut viestintäkoulutuksensa. Lähes 50 000 euron arvoiset koulutukset veloitettiin ensin työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja valtiovarainministeriön tileiltä.

Kulmuni kertoi päätöksestään hallituksen koronamaskineuvottelujen jälkeen. Hän toteaa ymmärtävänsä kalliista koulutuksesta syntyneen kritiikin.

Summan suuruudesta hän kertoo yllättyneensä.

Kulmuni sanoo, ettei itse osallistunut sopimuksesta neuvottelemiseen tai sen laatimiseen.

– Avustajani kävi keskustelua edellytyksistä hankkia viestintä- ja esiintymiskoulutusta TEM:n viestintä- ja hallintoyksikköjen kanssa. Tältä pohjalta ministeriö neuvotteli sopimuksesta viestintätoimisto Tekirin kanssa. Siirryttyäni valtiovarainministeriksi vastaava sopimus tehtiin valtiovarainministeriön kanssa, Kulmunin tiedotteessa todetaan.

– Kohua ei pääse karkuun, vaan kaikki on asiaan liittyvä on purettava mahdollisimman nopeasti, avoimesti ja rehellisesti.

Tällaisen neuvon Kulmunille antoi keskustan entinen puoluesihteeri, valtiotieteen tohtori Pekka Perttula aiemmin keskiviikkona.

Perttulan mukaan kannattaa olla mahdollisimman avoin, jotta kohun sijaan päästään pian puhumaan taas Suomen tulevaisuuden kannalta isoista asioista.

Kulmunin viestintäkoulutuksista uutisoi Suomen Kuvalehti tiistaina.

Ei liity oikeudellisia epäselvyyksiä

Kulmunin viestintätoimisto Tekiriltä saamia koulutuksia ei ole Ylen mukaan kilpailutettu ministeriöissä.

Valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön mukaan viestintäkoulutuksista tehtyihin sopimuksiin ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä. Hankinnat on tehty hankintaohjeita noudattaen.

Keskiviikkona uutisoitiin myös, että Kulmunin avustaja oli toivonut, ettei Kulmunilta kysyttäisi viestintäkoulutusasiasta Ylen ennalta sovitussa haastattelussa.

Valtiovarainministeri itse on kertonut jännittävänsä esiintymistä ja hakeneensa koulutuksista esiintymisvarmuutta. Tekir on valmentanut Kulmunia esimerkiksi puheen pitämiseen ja yksittäistä haastattelua varten.

Ylen ja IS:n mukaan hallituksen ministereistä myös ainakin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ovat saaneet ulkopuolelta ostettua esiintymiskoulutusta ministeriöiden laskuun. Näiden hinnat jäivät muutamiin tuhansiin euroihin.

Heinäluomaa nautinto esittää

Keskustavaikuttaja Ahti Pekkalasta parhaillaan elämäkertaa kirjoittava Pekka Perttula oli Suomen keskustan puoluesihteerinä vuosina 1994–1997 ja eduskuntaryhmän pääsihteerinä vuosina 1997–2007.

Hän muistaa mielenkiintoisen yksityiskohdan esiintymisvalmennuksista noilta vuosilta.

Matti Vanhasta valmennettiin puolueen sisällä ensimmäisen pääministerikauden jälkeiseen television isoon vaalikeskusteluun niin, että Perttula esitti sdp:n silloista puheenjohtaja Eero Heinäluomaa.

– Nautin siitä roolista suunnattomasti.

Fingerpori

comic