Uutiset

Näkökulma: Kulmunin tulikoe oli raskas ja väsyttävä – Keskusta haluaa välttää kymppipuolueen leiman

Keskustaväki teki tepposet, demarit saavat ehkä maistaa omaa lääkettään
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Kun keskustan nuori Katri Kulmuni (kesk.) kiersi kesän vaaliteltoilla saavuttaakseen puolueensa puheenjohtajuuden syksyllä, hän tuskin olisi voinut kuvitella, minkälainen tulikoe häntä odottaa nurkan takana.

Monisäikeinen postinujakka poiki puolivuotiaalle hallitukselle kriisin. Eikä mitä tahansa kriisiä. Kyse on siitä, onko meillä enää tiistain jälkeen pääministerinä Antti Rinne (sd.).

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen antia odotettiin kuin kuuta nousemaan. Ennen kokousta nopea kierros muutamalle keskustan kansanedustajille todisti sen, että paine kentältä on valtava. Rinteen kootut meriselitykset eivät kelpaa. Samaan päätyi ryhmäkin.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni saapui eduskuntaryhmän kokoukseen jännitteisissä tunnelmissa. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni saapui eduskuntaryhmän kokoukseen jännitteisissä tunnelmissa. Kuva: Joel Maisalmi

Kulmuni oli ikään kuin kahden tulen välissä. Kun hallituspohja oli selvä, alkoi hehkutus punamullan yhteistyöstä. Kun Kulmuni valittiin puolueen johtoon, moni näki hänessä ja Rinteessä tehokkaan johtokaksikon, joka veisi Suomea eteenpäin. Keskustalla oli varaa tällaisiin haaveisiin varsinkin, kun se oli saanut läpi kaikki tärkeät kynnyskysymyksensä hallitusneuvotteluissa.

Keskustan eduskuntaryhmän kokous oli selvästi raskas. Kameroihin eteen tuli väsynyt puheenjohtaja.

On huomattavaa, että Kulmuni ei käyttänyt sanaa Rinne. Hän kertoi, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Pitkässä juoksussa eduskuntaryhmän ja mahdollisesti myös illalla pidetyn puoluehallituksen päätös parantavat Kulmunin asemia puolueessa.

Tähän asti hän on ollut hiukan näkymätön. Johtajuus pitää ottaa, ja nyt näyttää, että hän on ottanut ensimmäisen merkittävän askeleensa.

Mikäli ryhmästä olisi näytetty vihreätä valoa Rinteen jatkolle, iso osa kenttäväestä olisi kokenut sen suurena vääryytenä. Moni ajattelee edelleen, että nyt on maksettava potut pottuina.

Muistissa on kesä 2003, jolloin Anneli Jäätteenmäki (kesk.) joutui jättämään pääministerin tehtävät.

Sosiaalisessa mediassa kiertää valokuva kuuluisasta lapusta, joka kiikutettiin demariryhmästä keskustan ryhmään. Kyse oli Jäätteenmäen luottamuksesta.

Ryhmänjohtaja Jouni Backman (sd.) kirjoitti keskustalle seuraavasti: Sdp ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta.

Vaikka aikaa on kulunut 16 vuotta tuosta episodista, niin useilla on norsun muisti.

Luottamuksen antaminen Rinteelle olisi vaikuttanut taatusti myös gallup-menestykseen. Puheet kymppipuolueesta, eli siitä, että kannatus notkahtaa kymmenen prosentin tuntumaan, olisivat voineet olla helposti totta.

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic