Uutiset

Kuluttajaliitto löysi epäkohdan taksilaista, Trafi joutuu tarkentamaan ohjeita – Hintatiedot kerrottava puhelimessa heti

Kuluttajaliitto vaatii, että taksinvälittäjän on kerrottava asiakkaalle puhelimessa taksimatkan kiinteä hinta tai hinnan määräytymisen perusteet – ja tieto on kerrottava kaikille automaattisesti.

-Vaadimme, että viranomaiset valvovat nyt ohjeittensa noudattamista niin, että taksiyritykset toimivat lain mukaan, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling painottaa Lännen Medialle.

-Uudessa laissa ideana on se, että kuluttaja voi valita ja vaikka soittaa toiseen taksikeskukseen kilpailuttaakseen hintoja.

Tämä ei Beurlingin mukaan kuitenkaan toteudu, jos ei kerrota edes hinnanmuodostuksen perusteita. Ei riitä, että sanotaan ”mittarin mukaan”.

Beurling vertaa hintatietoja kuittiin, jota ei tarvitse erikseen pyytää.

Hän muistuttaa, että taksien ikkunoissa on jo nyt hintatiedot ja tolpalla asiakas pystyy neuvottelemaan hinnoista kuljettajan kanssa.

-Miksi puhelimella soitettaessa olisi vähemmän oikeuksia?

Trafi tarkentaa ohjeita lomakauden jälkeen

Trafi tuleekin tarkentamaan ohjeita taksiyrityksille lomakauden jälkeen.

Yksikönpäällikkö Marko Rajamäki uskoo, että välityskeskuksissa ei ole vielä ehditty ajatella asiaa niin tarkkaan, pitääkö hinta joka kerta kuluttajalle kertoa.

Rajamäki kuitenkin painottaa, että säädöksen mukaan asiakkaalle pitää kertoa joko kokonaishinta tai hinnan määräytymisen perusteet. Asiakkaan ei tarvitse sitä erikseen pyytää.

-Kaikki ei ole mennyt taksilain muutoksessa niin kuin lainsäätäjä on ajatellut.

”Miksi kaikille pitäisi kertoa hintatiedot, vaikka ne tuskin kiinnostavat?”

Moni taksifirmakertoo hinnan ja sen määräytymisen perusteet vain silloin, kun asiakas sitä erikseen pyytää.

Esimerkiksi Kainuun Korpitaxi kertoo pyydettäessä aloitusmaksun ja kilometritaksan. Tiedot löytyvät netistä ja taksin ikkunasta sekä sisältä.

Kajaanin Taksiautoilijoiden puheenjohtaja Erkki Korhonen hieman ihmettelee, miksi kaikille pitäisi kertoa hintatiedot, vaikka ne tuskin kaikkia edes kiinnostavat.

-Ihmiset eivät ole juuri kyselleet hinnoista näiden 24 päivän aikana, kun laki on ollut voimassa. Hinta ei kiinnosta, kunhan tuttu ja turvallinen kyyti tulee ajoissa.

”Kiinteää hintaa pystytään haarukoimaan, jos soittaja niin haluaa”

-Kiinteää hintaa pystytään haarukoimaan, jos soittaja niin haluaa. Linjaa ei lähdetä ehdottomasti pitämään auki, Lounais-Suomen Taxidata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Pietilä kommentoi.

Otaxi eli Oulun Aluetaxi Oy kertoo tiedot pyydettäessä. Hallituksen puheenjohtaja Kari Räihä toteaa, että asiakkaalle kerrotaan enimmäishinta, lähtötaksa ja kilometritaksa.

-Suunnittelemme kiinteähintaisia aluetaksoja esimerkiksi Oulun keskustasta lentoasemalle tai Linnanmaalle.

Räihän mukaan ihmiset eivät ole juuri kyselleet hinnoista. Hänen mukaansa uudella brändäyksellä tehtiin selväksi, että hinnat pysyvät ennallaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ei ole juurikaan valitettu

Taksikyytien hinnoittelunvapautuminen ei ole tuonut yhteydenottojen sumaa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

-Ei ole ainakaan vielä näkynyt merkittävästi, ei kuluttaja- eikä kilpailuvastuualueella, apulaisjohtaja Arttu Juuti kommentoi Lännen Medialle.

Hän ei lähde vähäisistä kuluttajien reaktioista kuitenkaan tekemään johtopäätöksiä, onko hinnoittelun uudistus onnistunut.

Taksin välitys uhkaa hidastua, jos välittäjä on varattuna pitkään

-Jos kaikki asiakkaat lähtevät kysymään tarkkaan hintatietoja, niin se sitoo välittäjän pitkäksi ajaksi, muistuttaa Turun Taksit ry:n puheenjohtaja Kai Koivula.

-Tästä tulee ongelma ainakin isoissa kaupungeissa. Taksin välitys hidastuu, jos hinnan määräytymisen perusteita lähdetään selvittämään jokaiselle erikseen.

Lounais-Suomen Taxidata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Pietilä huomauttaa, että Turun seudun asiakkaat voivat käyttää applikaatiota. Siihen voi kirjoittaa lähtöpisteen ja kohdepaikan ja saa hinta-arvion. Book a taxi -sovellus kertoo hinta-arvion ja kuinka kauan tulo kestää.

Mobiilisovelluksia ei ole käytössä kaikkialla Suomessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic