Uutiset

Kuluttajien talousodotukset synkkinä – inflaatio-odotukset nousivat ennätystasolle

Ekonomisti epäilee, että kuluttajien mollitunnelma menee jo liiallisuuksiin.
Kuluttajien odotukset inflaatiosta olivat korkeimmat mittaushistoriassa. Myös arviot oman talouden nykytilasta oli vaisu ja vain harva oli aikeissa käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sekä kuluttajien että yritysten odotukset talouden kehityksestä ovat synkentyneet huhtikuussa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on ollut heikommalla tasolla vain koronakriisin alussa huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopussa.

Kuluttajien odotukset inflaatiosta olivat korkeimmat mittaushistoriassa. Myös arviot oman talouden nykytilasta oli vaisu ja vain harva oli aikeissa käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Vain kymmenen prosenttia kuluttajista arvioi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Lukema oli mittaushistorian alin.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arveli kommentissaan, että kotitalouden synkistely saattaa mennä jo liiallisuuksiin.

–  Kotitaloudet ovat yhä sokissa sodan alkamisen seurauksena. Kuluttajahintojen nousu syö uskoa omaan talouteen, kun ostovoima supistuu. Väittäisin silti, että kotitalouksien arviot ovat joiltakin osin jopa liian synkkiä, Appelqvist kirjoitti.

Hän muistutti, että taloudesta löytyy jo myötätuulta.

–  Koronarajoitukset ovat poistuneet, ja talouden avautuminen tasapainottaa heikkenevää vientiä. Lisäksi työvoiman kysyntä on yhä vahvaa ja työttömyyden riski alhainen, Appelqvist luetteli.

Sota iski rakentamisen näkymiin

EK:n huhtikuun suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet eniten rakentamisessa ja palveluissa.

–  Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy erityisesti rakentamisessa, jossa tilanne on muuttunut nopeasti heikommaksi. Vaikka kysyntää riittää vielä monin paikoin, epävarmuus tulevasta yhdistettynä voimakkaaseen kustannusten nousuun vaikeuttaa suomalaisyritystenkin toimintaympäristöä nyt merkittävästi, sanoi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi kommentissaan, että inflaatio ja sota Ukrainassa heittävät tumman varjon Suomen talousnäkymien päälle, mutta luottamusmittareissa ei silti näy paniikkijarrutusta.

–  Yritysten luottamuksen pysyminen melko vakaana kielii yritysten kyvystä sopeutua tilanteeseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic