Uutiset

Kun Euroopan talouden veturi ei vedä – Saksan alamäki näkyy erityisesti Suomen konepajateollisuudessa

Saksan talouden heikkeneminen vaikuttaa suoraan ja välillisesti Suomen talouteen ja yrityksiin.
Suomi on Saksan tavoin avoin vientivetoinen valtio. Suomen ja Saksan suhdanteisiin vaikuttaa vahvasti globaali taloustilanne. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Laasanen
Suomi on Saksan tavoin avoin vientivetoinen valtio. Suomen ja Saksan suhdanteisiin vaikuttaa vahvasti globaali taloustilanne. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Laasanen

Saksan BKT laski 0,1 prosenttia huhti-kesäkuussa edelliseen neljännekseen verrattuna. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila kertoo, että Saksan heikentynyt taloustilanne voi näkyä suomalaisissa yrityksissä.

– Suomalaisissa yrityksissä Saksan tilanne voi näkyä niin, ettei saada tilauksia ja tilausten määrä vähenee. Se voi näkyä myös laajemmin esimerkiksi meidän palvelupuolella matkailun kautta.

Saksa on Suomen tärkein vientimaa. Suomen viennistä Saksaan menee jopa 15 prosenttia. Urrila sanoo, että Saksaan viedään koko Suomen viennin kirjo.

– Saksaan viedään sekä metsä-, metalli- että kemianteollisuuden tuotteita. Metalli- ja teknologiapuoli ovat kokonaisuutena tärkeimmät.

Urrila sanoo, että todennäköisesti suoravaikutus iskee Suomen aloista koviten metalli- ja konepajateollisuuteen. Etenkin jälkimmäiseen.

– Vaikutus näkyy ehkä juuri nimenomaan konepajateollisuuden puolella, koska Saksa on konepajateollisuuden vahva maa. Meidän yritykset kytkeytyvät myös alihankintaverkostoihin Saksan kautta.

Vaikutuksensa Saksan talouden heikkenemisellä on Suomeen myös välillisesti. Urrila muistuttaa, että Saksa on iso vientimaa monille Keski-Euroopan maille, jonne vastaavasti Suomi vie tuotteita.

– Voisi sanoa, että Euroopan taloudessa on tällä hetkellä moottori sammunut tai se puuttuu. Saksa ei pysty olemaan talouden veturi, jota se on ollut tähän asti.

Saksan taloudenlasku on alkanut viime vuoden loppupuolella. Urrila sanoo, että taustalla on osittain tilapäisiä ja yksittäisiä tekijöitä.

– Koska heikkous on jatkunut ja vahvistunut, niin tilannetta ei voida kuitata enää ohimeneväksi häiriöksi. Näyttää siltä, että Saksassa suhdanne on selkeästi kääntynyt ja käänne voimistuu. Saksa kärsii sekä tilapäisistä, esimerkiksi autoteollisuuden, kysymyksistä, mutta myös globaalista epävarmuudesta ja konflikteista.

Jos Saksan BKT laskee seuraavan neljänneksen, heinä-syyskuun, Saksassa on teknisesti taantuma. Saksan taloustilanne ei ole kuitenkaan Urrilan mukaan yleisesti ottaen huono. Esimerkiksi työllisyys on Saksassa hyvällä tasolla.

Euroopan maista paljon huonommin menee Italialla, jolla on vaikeita taloudellisia sekä poliittisia ongelmia. Sen tilannetta kannattaa Urrilan mukaan seurata tarkasti. Seurata kannattaa myös Saksaa.

– Jos Saksan heikkous jatkuu, alkaa se säteillä muualle Eurooppaan. Jatkuessaan se leviää teollisuudesta muihin osa-alueisiin esimerkiksi työllisyyteen.

Saksan tilannetta ei voida eristää maailman muusta taloudesta. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistat ovat lisänneet epävarmuutta. Urrila sanoo, että Saksan taloustilanne on vain yksi globaalin talouden ilmentymä.

– Yritykset ovat jo nyt raportoineet meille epävarmuudesta. On esimerkiksi pelkoja, että EU-maihin kohdistuu jossakin vaiheessa kauppasanktioita, jos tilanne eskaloituu.

Globaalin epävarmuuden lisäksi talouskasvu on useassa maassa hiipunut. Urrila kertoo, että voisi puhua jopa talouden jarrutuksesta.

– En puhuisi vielä globaalista taantumasta tai lamasta, mutta monilla markkinoilla on huomattavia vaikeuksia. USA vetää vielä kohtuullisesti, sillä siellä on aika vahva talouden pohja.

Uusimmat

Fingerpori

comic