Uutiset

Kun rokotukset alkavat, järjestäytynyt rikollisuus ottanee kohteeksi logistiikan – Turvallisuussyistä rokotekuljetuksista ei kerrota Suomessakaan

Interpol ja Europol varoittavat, että riski rokotteiden väärentämisestä ja varastamisesta kasvavat, kun rokotukset laajenevat yhä uusiin maihin. Jotkut olisivat valmiita maksamaan siitä, että saisivat rokotteen ennen kuin virallinen vuoro osuu kohdalle.
Koronarokotekuljetuksia koskeva salaus näyttää vaihtelevan eri maissa. Suomessa media ei pääse kuvaamaan kuljetuksia, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotejakelun kuvaus onnistuu. Tässä valmistellaan myyntiluvan saaneen Modernan rokotteen jakelua Mississippin Olive Branchissa. Kuva: epa08895666
Koronarokotekuljetuksia koskeva salaus näyttää vaihtelevan eri maissa. Suomessa media ei pääse kuvaamaan kuljetuksia, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotejakelun kuvaus onnistuu. Tässä valmistellaan myyntiluvan saaneen Modernan rokotteen jakelua Mississippin Olive Branchissa. Kuva: epa08895666

Koronarokotusten alkaminen kiihdyttää pandemiaan liittyvää järjestäytynyttä rikollisuutta, varoittaa kansainvälinen rikospoliisi Interpol.

Sen mukaan rikolliset käyttävät koronatilannetta hyväkseen ja keskittyvät erityisesti rokotteiden väärentämiseen tai varastamiseen ja laittomaan kauppaan. Kohteina voivat olla niin viranomaiset, terveydenhuolto kuin tavalliset kansalaisetkin.

Euroopan poliisivirasto Europol puolestaan varoitti koronarokoteväärennyksien riskistä jo viime keväänä. Marraskuussa laatimassaan raportissa se kertoi ennusteidensa toteutuneen ja väärennysten olevan yhä rikollisten kiinnostuksen kohteena.

Vaarana voivat olla aitojen rokotteiden varkaudet ja pimeä myynti tai väärennettyjen rokotteiden päätyminen virallisiin rokotusohjelmiin. Rikolliset saattavat tehtailla myös väärennettyjä koronatestejä.

”Rikolliset tarttuvat tilaisuuteen välittömästi”

Interpol antoi asiasta niin sanotun oranssin ilmoituksen (Orange notice) joulukuun alussa.

Organisaatio kehotti kaikkien 194 jäsenmaansa lainvalvojia valmistautumaan siihen, että järjestäytynyt rikollisuus ottaa kohteekseen koronarokotteet.

Varsinainen ilmoitus ei ole julkinen, mutta Interpolin mukaan se koskee muun muassa tuoteväärennöksiä, varkauksia sekä laitonta koronarokotteiden mainostusta verkossa.

Interpolin mukaan ilmoituksessa on myös konkreettisia esimerkkejä siitä, miten väärennettyjä rokotteita sekä niiden antamista oli kaupiteltu tavallisille ihmisille jo paljon ennen kuin laillisille valmisteille oli myyntilupia.

Europol puolestaan antoi rokoterikollisuutta koskevan varoituksen pari päivää Interpolin ilmoituksen jälkeen.

Varoituksen mukaan koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta koskeneet positiiviset tutkimustulokset lisäsivät syksyllä rokotteisiin liittyvää rikollista toimintaa. Europol ennakoi, että toiminta kasvaa voimakkaasti, kun rokotukset lopulta alkavat.

– Paljastuneet influenssarokotteiden väärennökset osoittavat, että rikolliset tarttuvat tilaisuuteen välittömästi, Europol huomautti.

Sen mukaan rikolliset saattavat myös jakaa rokotteisiin liittyvää disinformaatiota eli tarkoituksella vääristeltyä tietoa.

Pääkohteena ovat todennäköisesti kuljetusketjut

Molemmat poliisiorganisaatiot ennakoivat, että rokoterikollisuus tulee kasvamaan voimakkaasti nimenomaan rokotusten alkaessa laajoilla alueilla.

Rikollisten ennakoidaan keskittyvän varsinkin rokotelogistiikkaan.

– Kun hallitukset valmistautuvat rokotusten aloittamiseen, rikollisjärjestöt suunnittelevat soluttautumista kuljetusketjuihin tai niiden häirintää, sanoi Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock tiedotteessa.

Rikolliset voivat pyrkiä kaappaamaan kuljetuksia tai murtautumaan varastoihin saadakseen käsiinsä aitoja rokotteita. Ne menisivät pimeille markkinoille kovaan hintaan.

Väärennöksiä puolestaan yritetään myydä suoraan kuluttajille tai jopa viranomaisille laillisiin rokotusohjelmiin.

– Kun lailliset rokotteet tulevat markkinoille, niitä jäljitteleviä rokoteväärennöksiä voidaan odottaa lähtevän nopeasti kiertoon, Europol arvioi.

Yksi mahdollinen rikollisuuden muoto on käytettyjen rokotepullojen täyttäminen uudelleen ja myyminen uutena rokotteena. Tästä syystä käytettyjen pakkausten murskaaminen on kansainvälisen poliisin mukaan tähdellistä.

Suomessa kuljetuksista ei kerrota juuri mitään

Juuri turvallisuussyistä Suomessa ei kerrota koronarokote-erien tarkkoja saapumisaikoja, reittejä tai varastointipaikkoja. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin keskiviikkona Lännen Medialle, että edes mediaa ei päästetä kuvaamaan ensimmäisiä maahan saapuvia rokotteita.

Ensimmäistä rokote-erää odotetaan Suomeen heti joulun jälkeen. Rokotusten on määrä alkaa ensi sunnuntaina HUSin alueella ja muissa sairaanhoitopiireissä maanantaina.

Rokotukset alkavat samaan aikaan muissakin EU-maissa. Tämä tarkoittaa isoa logistista operaatiota ympäri Eurooppaa.

Europol kehotti varoituksessaan EU-maita kertomaan sille kaikista koronarikollisuuden merkeistä. Interpol painotti erityisesti poliisin ja terveysviranomaisten välisen yhteistyön merkitystä rikollisuuden estämisessä.

Huoli ja rokotevuoron odottaminen lisäävät vaaraa

Laittomiin koronarokotteisiin saattaa Interpolin mukaan törmätä kuka tahansa.

Vaaraa lisää ihmisten pelko omasta terveydestään sekä rokotusohjelmien hitaalta tuntuva eteneminen. Moni on valmis maksamaan siitä, että saa rokotteen jo ennen kuin virallinen vuoro osuu omalle kohdalle.

– Rikollisverkostot ottavat varomattomia ihmisiä kohteekseen valheellisilla verkkosivuilla ja hoitokeinoilla, jotka voivat aiheuttaa terveysriskin tai jopa hengenvaaran, Stock huomautti.

Europolin mukaan väärennökset ovat parhaimmillaan tehottomia ja pahimmillaan myrkyllisiä.

Interpolin kyberrikollisuuden yksikön selvityksen perusteella useampi kuin joka toinen laittomia lääkkeitä kauppaavista verkkosivuista sisälsi lisäksi tietojenkalasteluviruksia ja muita tietoturvauhkia.

Poliisi kehottaakin ihmisiä olemaan erityisen varovaisia etsiessään verkossa tietoa koronaviruksesta, rokotteista ja koronavirustaudin hoidosta. Tietoa pitäisi hakea vain virallisista lähteistä.

– Tarjoukset, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, myös usein ovat sitä, Interpol muistuttaa.

Oranssi ilmoitus

Interpol antaa tarvittaessa ilmoituksia (notice), jotka ovat kansainvälisiä varoituksia tai yhteistyöpyyntöjä.

Ilmoituksilla voidaan esimerkiksi antaa kansainvälisiä etsintäkuulutuksia tai pyytää kansallisten poliisiviranomaisten apua tiedonsaannissa.

Myös esimerkiksi kansainväliseen rikollisuuteen liittyvistä uusista uhista voidaan antaa ilmoituksia.

Suurin osa ilmoituksista on tarkoitettu vain poliisin käyttöön, eikä niiden sisältöä kerrota julkisuuteen.

Ilmoitukset on värikoodattu niiden sisällön mukaan.

Luokkia on seitsemän: punainen, sininen, musta, vihreä, oranssi ja violetti.

Esimerkiksi punainen ilmoitus on kansainvälinen etsintäkuulutus.

Keltainen ilmoitus taas koskee kadonnutta henkilöä ja musta ilmoitus tunnistamatonta ruumista.

Oranssilla ilmoituksella varoitetaan tapahtumasta, henkilöstä, kohteesta tai prosessista, joka muodostaa yleiselle turvallisuudelle vakavan ja välittömän uhan.

Uusimmat

Fingerpori

comic