Uutiset

Kunta-alalla tähdätään tosimielellä sopuun vielä vapuksi – Sovittelu jatkuu parhaillaan, ja ratkaisuehdotus voi tulla vielä tänään

JUKO: Emme halua pitää jäsenistöämme löysässä hirressä. KT: Kunnat tarvitsevat nyt vakautta ja työrauhaa.

Isoissa kunta-alan työehtoneuvotteluissa näytetään pyrkivän tosimielellä sopuun vielä ennen vappua, kuten valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on esittänyt tavoitteeksi.

Hänen johtamaansa sovittelua työnantaja- ja työntekijäpuolen välillä jatketaan parhaillaan. Tämänpäiväinen sovitteluistunto alkoi valtakunnansovittelijan toimistolla kello 14.

– Luulen, että valtakunnansovittelija antaa tänään ratkaisuehdotuksensa. Katsotaan mihin se johtaa, sanoi Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki aivan sovittelun alla.

– Palaamme pöytään ihan hyvillä mielin, mutta tietoisena siitä, että mitä tahansa saattaa päivän mittaan tulla vastaan.

Työantaja toivoo työrauhaa

Osapuolet vakuuttavat pyrkivänsä ratkaisuun mahdollisimman pian.

– KT:n tavoitteena on ratkaisun saaminen vappuun mennessä. Kunnat ja niiden työyhteisöt tarvitsevat nyt vakautta, ennustettavuutta ja työrauhaa, totesi KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen juuri ennen maanantain sovittelun alkua.

Myöskään julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ei halua venyttää neuvotteluja vapun yli.

– Me olemme yksi niistä osapuolista, joka on sitoutunut tosissaan pyrkimään ratkaisuun vappuun mennessä, sanoi järjestön toiminnanjohtaja Maria Löfgren niin ikään päivän sovittelun alkaessa.

JUKOn työehtosopimusten piiriin kuuluu noin 200 000 akavalaista ammattiliittoineen. Mukana ovat muun muassa Lääkäriliitto ja Hammaslääkäriliitto.

– Emme halua pitää kunta-alan jäsenistöämme niin sanotusti löysässä hirressä odottelemassa, että korona ja sen jälkihoito joskus hellittää jätettyään ensin jälkensä myös julkiseen talouteen, Löfgren huomautti.

– Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä epätodennäköisemmäksi säällinen neuvottelutulos valuu.

Sopimukseton tila jatkunut pian kuukauden

Kaikki kuntasektorin virka- ja työehtosopimukset päättyivät 31. maaliskuuta, joten sopimuksettomassa tilassa on oltu pian kuukauden päivät samaan aikaan kun Suomessa on koronavirusepidemia.

Sovittelussa on kyse ennen muuta kunta-alan pääsopimuksesta, kiky-tunneista sekä yleisistä palkkaraameista. Sovittelun ohella eri alat käyvät omia sopimuksiaan pohjustavia neuvotteluja suoraan työnantajan ja työntekijöiden välillä.

Monella tapaa koronakriisin keskiössä olevia hoitajia edustaa neuvottelujärjestö JAU. Sen muodostavat Jyty sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

– Jäsenistö odottaa palkankorotuksia ja muita ratkaisuja, ja toivomme niitä nyt syntyvän, Pihlajamäki totesi.

Sunnuntaina JAU vaati kunta-alan työehtosopimuksen oheen työntekijöiden asemaa kriiseissä turvaavia pykäliä. Kriisisopimuksessa olisi määräykset muun muassa työturvallisuudesta ja kriisin aikana normaalipalkan päälle maksettavista lisäkorvauksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic