Uutiset

Kuntaliitto tyrmää Hyssälän ehdotuksen asumistuen siirtämisestä puoliksi kuntien maksettavaksi

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio tyrmää Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän ehdotuksen, jonka mukaan puolet Kelan nykyisin maksamasta asumistuesta siirrettäisiin kuntien maksettavaksi.

– Kuntien talous on niin kireällä, että näin suuret lisämenot olisivat kohtuuttomia. Sote-uudistuksessa kuntien tuloja leikataan ja kunnallisveroprosentteja lasketaan, minkä jälkeen monella kunnalla tulee olemaan vaikeata selvitä jäljelle jäävistä palveluista. Siksi tällainen asumistuen muutos tuntuu mahdottomalta, Tainio sanoo.

Hyssälä sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että asumistuen siirtämistä puoliksi kunnan maksamaksi kannattaa selvittää. Kunnat maksavat puolet toimeentulotuesta ja osallistuvat myös pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen kustannuksiin.

– Kaavoittaisivatko kunnat silloin edullisia vuokra-asuntoja, jos ne maksaisivat puolet asumistuesta, Hyssälä perusteli.

Jos kunnat kaavoittaisivat enemmän vuokra-asuntoja, se laskisi vuokria ja vähentäisi asumistukimenoja.

Tainio on samaa mieltä Hyssälän kanssa siitä, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitaan lisää.

– Mutta se, että kunnat tulisivat Hyssälän esittämällä tavalla maksumieheksi, tuntuu mahdottomalta, Tainio tyrmää.

Hyssälän mukaan Suomen kantokyky ei enää kestä sitä, että asumistukia maksetaan 1,7 miljardia euroa vuodessa. Jos määrä kasvaa 20 prosenttia vuodessa, niin seinä tulee vastaan.

Hyssälä on aiemmin esittänyt vuokrasääntelyyn palaamista, koska asumistuki valuu vuokriin ja hyödyttää vuokranantajia.

Hyssälä myös peruisi asumistukeen viimeksi tulleet korotukset. Vuosi sitten syyskuun alusta otettiin käyttöön asumistuen ansiotulovähennys, jonka mukaan ansiotulot 300 euroon saakka eivät vaikuta asumistuen suuruuteen.

Yleistä asumistukea uudistettiin myös viime vuoden alussa. Esimerkiksi asunnon pinta-alan ja valmistumisvuoden vaikutus asumistuen suuruuteen lakkasi. Asumistuen tasoa nostivat myös omavastuuosuuksien alentaminen ja hyväksyttävien enimmäisasumismenojen korotus.

Vuokralla asuvista suomalaisista yli 60 prosenttia saa asumistukea. Niitä ovat yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki, opintotuen asumislisä ja sotilasavustuksen asumisavustus. (Aki Taponen – Lännen Media

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti