Uutiset

Kuntapäättäjien suhtautuminen ilmaiseen ehkäisyyn vaihtelee – Nuoret uskovat sen vähentävän abortteja

Harva kunta tarjoaa ehkäisyä ilmaiseksi. Nuorten mielestä kynnys hakea pillereitä olisi pienempi, jos ne eivät maksaisi.
Vaasalaislähtöinen Mirjam Norppa työskentelee nykyään Espanjassa ja tukholmalainen Emma Hast puolestaan Vaasassa. Norppa kertoo, että Espanjassa kuukauden e-pilleripakkaus maksaa murto-osan Suomeen verrattuna.

Keski-Pohjanmaalla kaikki alle 20-vuotiaat saavat ehkäisyn ilmaiseksi.

Päätöksen siitä teki Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite marraskuussa 2017. Päätös koskee koko maakuntaa.

– Me olemme köyhä Keski-Pohjanmaa. Ihmiset ovat pienituloisia. On ilman muuta selvää, että nuorelle olisi valtava kustannuserä, jos hän ei voisi saada ehkäisyä ilmaiseksi, perustelee Soiten puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.).

Hänen mielestään ehkäisyn pitäisi olla ilmaista kaikille alle 25-vuotiaille koko Suomessa. Se on myös yksi keino vähentää abortteja.

Innanen toteaa, että mahdollinen abortti vaikuttaa nuoren koko loppuelämään. Hän tuntee kymmeniä nuoria, joille se on tehty.

– Syyllisyys, katuminen – se vaikuttaa moneen asiaan. Jos käy myöhemmin niin, ettei saakaan vauvoja, abortin tuskasta on vaikea päästä eroon.

Monella nuorella ei ole välttämättä rahaa ehkäisyyn

Vaasassa kesäpäivää viettävät Mirjam Norppa, 24, ja Emma Hast, 23, arvelevat, että ilmainen ehkäisy voisi ehkäistä raskaudenkeskeytyksiä.

– Monella nuorella ei ole välttämättä rahaa ehkäisyyn. Se voi aiheuttaa siinä tilanteessa paniikkia ja ahdistusta. En tiedä, uskaltavatko he pyytää apua vanhemmilta, Hast miettii.

Norppa huomauttaa, että kaikki nuoret eivät uskalla edes ostaa ehkäisypakettia apteekista.

– Jos kaupunki jakaisi pillerit ilmaiseksi, kynnys hakea niitä olisi pienempi.

Vaasan kaupunginhallitus päätti viime viikolla, että nuoret, raskauden keskeyttäneet ja ensisynnyttäjät saavat kolmen kuukauden aloituspaketin jälkeen ehkäisypillerit nyt myös puoleksi vuodeksi, yhteensä yhdeksäksi kuukaudeksi. Norppa ja Hast pitävät sitä hyvänä alkuna.

Suurista kaupungeista Helsinki antaa ilmaispillerit alle 25-vuotiaille. Tampereella kaikenikäiset saavat ensiehkäisyn kuudeksi kuukaudeksi maksuttomana. Turussa ja Oulussa ilmaisehkäisyä ei ole tarjolla.

Ilmaista ehkäisyä vain 35 kunnassa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on arvioinut, että Suomessa on noin 35 kuntaa, jotka tarjoavat tällä hetkellä ilmaista ehkäisyä nuorille. Virallista tilastoa asiasta ei kuitenkaan ole (Yle 30.6.).

Raskaudenkeskeytysten on todettu tulevan kunnille kalliimmaksi kuin ilmaisen ehkäisyn järjestäminen. THL:n mukaan yhden abortin kustannus yhteiskunnalle on noin 2 000 euroa.

Vaasassa asiaa tutkittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kim Bergin (sd.) mukaan huolella ennen päätöstä.

– Ilmaisen ehkäisyn järjestäminen kaikille alle 25-vuotiaille ei todennäköisesti vähennä merkittävästi raskaudenkeskeytysten määrää tai sukupuolitauteja, ainakaan ilman huomattavia lisäkustannuksia, Berg toteaa.

– Vaasassa abortteja tehdään eniten niille, jotka ovat olleet jo kerran raskaana. Se oli aika yllättävää.

Suomessa eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24 -vuotiaille.

Oulussa ei haluttu panostaa ilmaiseen ehkäisyyn

Oulussa nuorille ei ole luvassa ilmaista ehkäisyä. Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) toteaa, että kaupungin päättäjät eivät ole halunneet panostaa juuri siihen asiaan.

– Asia on ollut budjettialoitteena olemassa, mutta ei ole kantanut sen pitemmälle. Äänestyksessä se ei saanut tarpeeksi ääniä.

Hänninen arvelee, että syynä on kaupungin taloudellinen tilanne.

– Meillä on satoja hyviä asioita, jotka olisivat tarpeellisia ja tärkeitä. Siinä vaiheessa, kun talous saadaan tasapainoon, tämäkin asia saattaa nousta uudestaan esille.

Turussa on tehty aloite

Turussakaan ilmaistaehkäisyä ei ole tällä hetkellä tarjolla nuorille.

– Siitä on kyllä keskusteltu poliittisesti, kertoo Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.).

Rantasen mukaan asiasta on tehty aloite, mutta siitä päättämiseen on vielä pitkä matka.

– Aloitteiden käsittely voi kestää pitkäänkin. Lähiaikoina asiasta ei olla tekemässä päätöstä, mutta se on tavallaan koneistossa.

Turussakin tämänhetkiseen linjaan on päädytty taloudellisten syiden vuoksi.

Tampereella ensiehkäisy on tärkeä askel

Puolen vuoden ensiehkäisyn lisäksi Tampereella tarjotaan myös ehkäisyyn liittyvää neuvontaa.

– Sen lisäksi voi synnytyksen tai raskaudenkeskeytyksen jälkeen saada pitkäaikaisen ehkäisyvälineen eli kierukan, luettelee kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Hän ei muista, onko Tampereella keskusteltu ehkäisyn tarjoamisesta kokonaan ilmaiseksi nuorille. Aiheesta on kyllä muuten keskusteltu kaupungin päättävissä elimissä.

– Silloin kun nuori miettii näitä asioita, ensiehkäisy on tärkeä askel, Ikonen toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti