Uutiset

Kuntia kehotetaan selvittämään, voisivatko alueen yritykset aloittaa pikaisesti kankaisten suusuojainten valmistuksen

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Päivi Sillanaukeen mukaan kuntien ja elinkeinoelämän kanssa on alettu virittää yhteistyötä kankaisten hengityssuojien tuottamiseksi.

Myös Kuntaliitto kehotti maanantaina kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään sosiaali- ja terveystoimen ja elinkeinotoimen yhteistyönä alueellaan ne yritykset, jotka voisivat pikaisesti käynnistää kankaisten suusuojainten valmistuksen.

Sillanaukee kertoi asiasta Ylessä maanantai-iltana.

Hänen mukaansa kankaisten suojien koronalta tarjoama suoja ei ole sama kuin niin sanottujen kirurgisten suojainten, mutta ne auttavat kuitenkin vähän.

Sillanaukeen mielestä kankaiset suojaimet auttavat lähinnä vanhustenhuollossa olevia asiakkaita.

Kankaisilla suojaimilla pyritään vastaamaan suojainpulaan. Muun muassa useissa vanhusten hoitokodeissa ei ole riittävästi suojaimia.

Suomessa on uutisoitu kuudesta vanhusten hoitokodeissa todetusta koronakuolemasta.

Käytetään vain kerran

Kuntaliiton maanantaina julkaisemassa tiedotteessa käytiin läpi sosiaali- ja terveysministeriön antamaa kankaisiin suojaimiin liittyvää ohjeistusta.

– Kankaista suojainta käytetään ohjeen mukaan vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen. Kankaisten suojaimien käytöstä ja desinfioinnista on annettava henkilökunnalle ohjeet. Pestävä kankainen suojus soveltuu käytettäväksi myös omaishoidossa ja riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa, ohjeistuksessa todetaan.

Kuntaliitto tähdentää, että paikallisista yrityksistä tehtävillä kankaisten suusuojainten suorahankinnoilla on mahdollisuus tukea paikallista elinvoimaa poikkeusoloissa.

– Paikallinen tuotanto lyhentää toimitusketjuja ja parantaa suusuojainten saatavuutta ja turvaa korkeamman suojaustason suojainten riittävyyttä epidemian laajentuessa, Kuntaliiton tiedotteessa todetaan.

Osa laajaa keinovalikoimaa

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti, että kasvosuojat eivät riitä kukistamaan koronavirusta.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Gebreyesus sanoi maanantaina, että kasvosuojia tulee käyttää vain osana laajaa keinovalikoimaa.

Gebreyesus sanoi, että kasvosuojien käyttöä kannattaa harkita sellaisissa oloissa, joissa käsienpesu tai fyysisen etäisyyden säilyttäminen on vaikeaa.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic