Uutiset

Kuolleeksi ilmoitettu venäläisen toimittaja astui esiin Kiovassa

Kiovassa murhatuksi ilmoitettu venäläistoimittaja Arkadi Babtshenko ilmestyi dramaattisesti lehdistön eteen keskiviikkona iltapäivällä.

Tieto Kremlin kritisoineen Babtshenkon kuolemasta oli ilmeisesti lavastus, jossa oli tarkoitus paljastaa Venäjän turvallisuuspalvelun salaliitto.

Ukrainan turvallisuuspalvelu sanoi onnistuneensa estämään murhan toimeenpanon. Babtshenko kiitti Ukrainan turvallisuuspalvelua henkensä säilymisestä.

Aikaisemmin keskiviikkona kerrottiin, että 41-vuotias Babtshenko oli ammuttu kotonaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tiistaina.

Pääministeri syytti Venäjää

Ukraina syytti Venäjää toimittajan kuolemasta.

Ukrainan pääministerin Volodymyr Groysmanin mukaan Venäjä ei antanut koskaan anteeksi Babtshenkolle tämän rehellisyyttä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsi syytöksen Venäjän vastaiseksi kampanjoinniksi, kertoi Venäjän uutistoimisto Tass.

Babtshenkon sanottiin kuolleen ambulanssissa matkalla sairaalaan. Häntä kerrottiin ammutun useita kertoja selkään kotiovellaan, kun hän oli ollut palaamassa ruokaostoksilta.

Babtshenkon vaimon väitettiin löytäneen miehensä ruumiin. Ukrainan poliisin mukaan vaimo oli keskiviikkona yhä sokissa.

Putinin kova arvostelija

Babtshenko on yksi tunnetuimmista venäläisistä sotakirjeenvaihtajista, joka kirjoitti usealle sanomalehdelle. Hän kritisoi äänekkäästi Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimia Ukrainassa ja Syyriassa, minkä takia venäläispoliitikot ryhtyivät mustamaalaamaan häntä.

Babtshenko on kirjoittanut myös vuonna 2014 Ukrainassa alasammutusta malesialaisesta matkustajakoneesta. Viime viikolla valmistuneen tutkimuksen mukaan Venäjä ampui koneen alas, minkä Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet.

Useita tapettu Kiovassa

Viime vuosina Kiovassa on tapettu useita Venäjän johtoon kriittisesti suhtautuvia ihmisiä.

Kaksi vuotta sitten Kiovassa kuoli toinen Putin-kriitikko, Pavel Sheremet, joka joutui autopommin uhriksi. Sheremet oli läheisissä väleissä venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin kanssa.

Venäjän entinen kansanedustaja Denis Voronenkov ammuttiin hotellin sisäänkäynnin luona Kiovassa viime vuoden maaliskuussa. Myös hän oli paennut Venäjältä.

-Venäjä ottaa kohteekseen ihmiset, joita se ei voi murtaa tai pelotella, sanoi ukrainalainen virkamies Anton Gerashenko.

Arkadi Babtshenko pakeni Venäjältä Ukrainaan yli vuosi sitten.

Arkadi Babtshenko

Arkadi Babtshenko, 41, väitettiin ammutun Kiovassa tiistaina 29. toukokuuta.
Keskiviikkona Babtshenko ilmestyi kuitenkin tiedotustilaisuuteen kertomaan, että ilmoitus murhasta oli pelkkä lavastus.
Hän on arvostettu sotakirjeenvaihtaja, joka kirjoittaa Novaja Gazeta -lehdelle.
Ennen toimittajan uraansa Babtshenko oli sotilaana Tshetshenian sodassa.
Hän pakeni Venäjältä viime vuoden helmikuussa Facebook-skandaalin takia. Hän arvosteli äänekkäästi Venäjän Krimin valtausta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic