Uutiset

Kuopion hyökkäyksestä epäillyn vangitsemisoikeudenkäynti alkoi – Epäiltyä ei salissa näkynyt edes videolla

Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty vangitaan tänään todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Oikeus käsittelee vangitsemisen suljetuin ovin.
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli perjantaina aamulla paikalla runsaasti mediaa. Kuva: Matias Honkamaa
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli perjantaina aamulla paikalla runsaasti mediaa. Kuva: Matias Honkamaa

Kuopion kouluhyökkääjän vangitsemisoikeudenkäynti alkoi perjantaina aamuyhdeksältä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Paikalla oli runsaasti mediaa.

Media pääsi kuvaamaan oikeudenkäynnin alkamista, mutta varsinainen vangitsemiskäsittely julistettiin salaiseksi. Oikeus käsittelee asian siis yleisön tai median läsnä olematta.

Tämä on normaali käytäntö, sillä oikeussalissa käsitellään rikosten esitutkintaan liittyviä yksityiskohtia ja näiden julkiseksi tuleminen saattaisi häiritä poliisin työtä.

Tutkinnanjohtaja jätti vangitsemisvaatimuksen torstaina iltapäivällä. Poliisi esittää 25-vuotiasta Joel otto Aukusti Marinia vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä yhdestä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Miekalla tehdystä hyökkäyksestä epäilty mies on yhä sairaalahoidossa ja osallistuu poliisin torstaina antamien tietojen mukaan oikeudenkäyntiin todennäköisesti videoyhteyden välityksellä. Medialle häntä ei näytetty edes videon välityksellä.

Hän on saattanut pyytää tätä itse esimerkiksi yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä, sillä miestä hoidetaan yhä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Mies loukkaantui vakavasti, kun poliisi ampui häntä virka-aseella kiinnioton yhteydessä.

Hyökkääjän lisäksi neljä väkivallanteon uhria oli torstai-iltana yhä sairaalahoidossa. Teosta epäillyn miehen lisäksi yhden uhrin tila on edelleen vakava.

Epäiltyä kuultiin ensimmäisen kerran keskiviikkona

Poliisi pääsi kuulemaan epäiltyä ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Timosen mukaan poliisilla alkaa olla jo ”jonkinlainen käsitys” tapahtuneesta. Poliisi on kuullut myös teosta epäiltyä miestä.

– Epäilty on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta kuulemisen sisältöä ei tutkinnallisista syistä pystytä avaamaan. Epäiltyä kuulustellaan vielä useita kertoja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Epäilty hyökkäsi kuluvan viikon tiistaina pitkän sapelimaisen teräaseen kanssa Savon ammattiopiston tiloihin. Poliisin ensitiedotteiden mukaan hänellä oli tilanteessa mukanaan ampuma-ase, joka tarkentui myöhemmin ilma-aseeksi.

Hyökkääjä sytytti koulun tiloissa myös tulipalon. Poliisin epäillyn kotiin tekemässä kotietsinnässä löytyi polttopulloja ja niiden tekemiseen käytettäviä aineita.

Poliisi ei ole kertonut, sytyttikö epäilty tulipalon koulun tiloissa polttopullolla tai mikä palon tarkoitus oli.

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä sekä paikallisen poliisin tutkijat jatkavat tapauksen tutkintaa tänään perjantaina. Poliisi kuulee tilanteessa mukana olleita henkilöitä.

– Kuulusteltavia on edelleen useita, joita emme ole vielä edes päässeet kuulemaan. Lisäksi jo jotain sellaisia henkilöitä, joita pitää kuulla uudelleen, joten tiivis tutkintatyö jatkuu edelleen, Timonen sanoo.

Silminnäkijähavaintoja pyydetään

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja

Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijähavaintoja, vihjeitä sekä kuva- ja videoaineistoa tapahtuneesta. Tietoja voi lähettää Keskusrikospoliisin WhatsApp-numeroon 050 306 8875.

– Esitutkinta jatkuu loppuviikon ajan laajoilla kuulemisilla ja puhutuksilla, teknisillä tutkinnoilla sekä tähän mennessä saatujen vihjeiden ja materiaalin läpi käymisellä, tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo.

Rinne vierailee Kuopiossa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vierailee perjantaina Savon ammattiopistossa Kuopiossa.

Vierailunsa aikana hän tapaa kaupungin viranomaisia, oppilaitoksen ja nuorten edustajia. Lisäksi hän tapaa hoito- ja kriisityöhön osallistuneita ihmisiä.

Rinteen vierailu Kuopiossa alkaa ennen ilta kuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic