Uutiset Helsinki

Kuopion koulusurman syytteennosto lykkääntyi puolella vuodella – Krp on yhä vaitonainen miekkamiehen motiiveista

Kuopion miekkaiskun oikeuskäsittely alkaa aikaisintaan ensi syksynä.

Kuopion miekkahyökkäyksen oikeuskäsittely voi alkaa aikaisintaan ensi syksynä, sillä syyttäjä on hakenut puoli vuotta lisää aikaa syyteharkinnalle. Uusi syytteennoston määräpäivä on 26. elokuuta.

Alkuperäinen syytteennoston määräpäivä oli nyt helmikuussa.

– Lisäaika johtuu osittain epäillyn mielentilatutkimuksesta ja osittain asianosaisten loppulausunnoista, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Olli Töyräs Keskusrikospoliisista (Krp) Lännen Medialle.

Töyräs kertoo, että esitutkinta valmistuu lähes alkuperäisessä aikataulussa eli helmi-maaliskuun aikana. Alkujaan sen piti olla valmis tammi-helmikuun aikana.

– Saamme sen käsistämme viimeistään maaliskuussa, jonka jälkeen se jää odottamaan näitä muutamia kohtia, Töyräs sanoo.

– Rikosnimikkeet ovat pysyneet samoina. Juttua tutkitaan murhana, yhdeksänä murhan yrityksenä, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona.

Väkivallanteko tapahtui Kuopiossa viime lokakuun 1. päivä, kun 25-vuotias miesopiskelija ryhtyi silpomaan suurikokoisella miekalla opiskelutovereitaan ammattiopiston tiloissa.

Iskussa kuoli yksi henkilö ja loukkaantui yhdeksän. Lisäksi tekijä itse loukkaantui poliisin ampuma-aseen käytön seurauksena kiinniottotilanteessa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus passitti epäillyn mielentilatutkimukseen joulukuussa. Tutkimus on yhä kesken.

Mielentilatutkimuksen lopputulos vaikuttaa siihen, määrätäänkö kouluiskun tekijä vankilaan vai tahdon vastaiseen psykiatriseen hoitoon.

Keskusrikospoliisi on edelleen vaitonainen oppilaitoksessa tapahtuneen väkivallanteon motiiveista.

– En halua vielä kommentoida kuulustelujen sisältöä, motiiveja tai mitään muutakaan uutta esitutkintaan liittyvää asiaa, Töyräs sanoo.

Kun poliisi käynnisti rikoskokonaisuuden tutkinnan, epäillyt rikosnimikkeet olivat murha, murhan yritykset ja törkeä vahingonteko. Näistä viimeisin liittyy tulipaloon, jonka epäilty sytytti samassa luokkahuoneessa, jossa vahingoitti muita ihmisiä miekalla.

Jonkin aikaa juttua tutkittuaan poliisi alkoi epäillä, että kouluiskusta epäillyn aikomuksena oli ollut vahingoittaa vieläkin suurempaa ihmisjoukkoa.

Poliisi ei ole toistaiseksi avannut sitä, millä tavalla tekijä oli valmistautunut tämän tekemään ja minkä ansiosta hänen uhreikseen ei joutunut vielä suurempaa määrää ihmisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic