Uutiset

Kurdijohtoiset joukot kukistivat Isisin viimeisen tukikohdan Syyriassa – terroristijärjestö pysyy silti vaarallisena

Yhdysvaltojen tukemat SDF-joukot kukistivat Isisin viimeisen tukikohdan Syyriassa. SDF-joukkoja Baghouzin kylän lähellä helmikuussa. Kuva: MURTAJA LATEEF
Yhdysvaltojen tukemat SDF-joukot kukistivat Isisin viimeisen tukikohdan Syyriassa. SDF-joukkoja Baghouzin kylän lähellä helmikuussa. Kuva: MURTAJA LATEEF

Terroristijärjestö Isisin viimeinen tukikohta Baghouzin kylässä Syyriassa on kukistunut.

Kurdijohtoiset ja Yhdysvaltojen tukemat SDF-joukot kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan lauantaina aamulla, että ”kalifaatti” on kukistettu täydellisesti.

Suurimillaan Isisin kalifaatti kattoi noin kolmanneksen Syyrian ja Irakin pinta-alasta ja terroristijärjestö syyllistyi julmiin rikoksiin, kuten murhiin ja raiskauksiin.

Taistelut Baghouzin ympäristössä kestivät viikkoja. On epäilty, että Isisin terroristeja pakeni alueelta siviilien joukoissa ennen kuin tukikohta kukistui.

Isisiä pidetään yhä uhkana, vaikka se ei enää hallitse maa-alueita. Vaarana on, että järjestö jatkaa terrori-iskujen ja sieppausten tekemistä erityisesti Syyriassa ja Irakissa. Järjestöllä epäillään olevan useita soluja Irakissa ja Syyriassa ja sen jäseniä piilottelee myös vaikeasti valvottavilla aavikkoalueilla.

Esimerkiksi Centre of Global Policy-järjestön analyysin mukaan paljon riippuu jatkossa siitä, kuinka hyvin Syyrian sekasortoisia oloja saadaan vakiintumaan.

Mikäli esimerkiksi sunni-muslimit kokevat tulevansa sorretuiksi, Isisin vääristynyt ideologia voi saada taas jalansijaa. Sodan runtelemassa Syyriassa epäluottamus toisia heimoja ja uskontokuntia kohtaan on suurta.

Isisin aiemmin hallitsemien alueiden asukkaita voidaan herkästi syyttää terroristijärjestön tukemisesta, vaikka monet asukkaat ovat todennäköisesti eläneet Isisin pelossa viime vuodet.

Pelkona on myös se, että sodassa tapahtuneet vääryydet aiheuttavat alueella koston kierteen, josta myös syyttömät joutuvat kärsimään.

Yhdysvallat uskoo, että Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on Irakissa. Hän julistautui vuonna 2014 Mosulissa Irakissa pitämässään saarnassa kalifiksi, joka hallitsisi kaikkia muslimeja. Al-Baghdadia on välillä epäilty kuolleeksi, mutta uusimpien arvioiden mukaan hän olisi elossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti