Uutiset

Kustannukset voivat jarruttaa paloturvallisuutta

 

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) haluaa parantaa rakennusten paloturvallisuutta tuntuvasti. Suomessa kuolee keskuksen mukaan vuosittain vajaat 100 henkilöä tulipaloissa, eikä määrä ole ollut merkittävästi vähenemässä.

OTKES on huolissaan siitä, että ympäristöministeriön asetusluonnos rakennusten paloturvallisuudesta ei ottanut tarpeeksi huomioon sen suosituksia ja havaintoja.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että joitain suosituksia on vastusteltu sillä perusteella, että niille ei ole tarvetta. Hän ei tähän selitykseen usko.

-Taustalla on selvästi ajatus siitä, että paloturvallisuuden parantaminen maksaisi liikaa. Jos nähdään tarve, voidaan miettiä rahan järjestymistä.

Ympäristöministeriön asetusluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.

OTKES suosittelee lausunnossaan erityisesti sitä, että automaattisten sammutusjärjestelmien tarvetta myös asuinrakennuksissa suunniteltaisiin kunnolla ympäristöministeriön johdolla.

Tällä hetkellä automaattisia sammutusjärjestelmiä ei juuri ole asuinrakennuksissa, ellei asukkaiden toimintakyky ole alhainen, kertoo pelastusjohtaja Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta.

Maakunnassa esimerkiksi hoivalaitoksien sprinklerijärjestelmien yleistyminen on hänen mukaansa edennyt suhteellisen suotuisasti.

-Pelastustoimen kannalta rakennuksia mahdollisimman laaja automaattinen suojaaminen olisi paras tapa parantaa henkilöturvallisuutta. Tästä on peistä taitettu, eikä asuinrakennuspuolella ole päästy poliittisiin päätöksiin. Kustannuspuoli on varmasti yksi syy, Talikka toteaa.

Sprinkleriteknisen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Nevalainen kertoo, että automaattisten sammutusjärjestelmien hinnat liikkuvat noin 20–50 eurossa neliötä kohden.

Esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ei myönnä avustuksia suoraan paloturvallisuuden parantamiseen. Apulaisjohtaja Markku Ahon mukaan talon korjaaja tai rakentaja voi silti käyttää ARAlta saatua rahoitusta tähän tarkoitukseen ja sisällyttää sen muihin rakennuskustannuksiin.

Veli-Pekka Nurmen mukaan ihmiset ovat jakautuneet kahteen leiriin automaattisten sammutusjärjestelmien kohdalla. Toiset eivät halua niitä mihinkään, ja toisten mukaan sprinklerit tarvitaan joka paikkaan.

-OTKES haluaa edistää ratkaisun löytymistä. Siinä ei ole järkeä, että jokaiseen rakennukseen laitettaisiin sprinklerijärjestelmä.

Ministeriön asetusluonnoksessa mainitaan, että yli 53 metriä korkeissa rakennuksissa edellytettäisiin aina automaattista sammutuslaitteistoa. Nurmi muistuttaa, että suomalaisesta rakennuskannasta häviävän pieni osa on näin korkeita taloja.

-Nyt tarvitaan selvitystä siitä, millaisiin rakennuksiin automaattinen sammutusjärjestelmä todella tarvitaan ja millä aikataululla. Pitää ottaa huomioon rakennuskanta ja sen kehittyminen sekä peruskorjaukset.

Koulujen paloturvallisuus on myös OTKESin suositusten kohteena.

Veli-Pekka Nurmen mukaan kouluissa ei tyypillisesti ole automaattisia ilmoitusjärjestelmiä, jonka avulla esimerkiksi Kouvolan vuoden 2014 koulupalo olisi voitu huomata ja sammuttaa ajoissa. Myöskään kuulutusjärjestelmä ei kuulunut kaikkialle kouluun.

Pelastusjohtaja Petri Talikan mukaan automaattisia ilmoitusjärjestelmiä ei löydy Kanta-Hämeen kaikista kouluista, ja kuulutuslaitteistoissa voi olla puutteita. Pelastuslaitoksen tavoite on, että kaikista kouluista löytyisivät molemmat järjestelmät.

Nyt rakennetaan paljon uusia kouluja ja esimerkiksi homekouluja peruskorjataan. Nurmen mukaan remonttien yhteydessä kustannukset ilmoitus- ja kuulutusjärjestelmien asentamisesta olisivat marginaaliset.

-Moni meidän suosituksistamme koskee hyvin pientä asiaa, jolla voi parantaa paloturvallisuutta tuntuvasti ilman suuria kustannuksia. FL

 

Onnettomuuksista otetaan opiksi
Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) antaa turvallisuussuosituksia onnettomuuksien tutkintojen pohjalta.Lausunnossaan ympäristöministeriön asetusluonnoksesta OTKES antaa useita paloturvallisuutta parantavia suosituksia.SuosituksetPitkän aikavälin suunnitelman laatiminen automaattisen sammutuslaitteiston asentamisesta uusiin ja peruskorjattaviin kerrostaloihin ja mahdollisesti muihin asuinrakennuksiin.Pientalojen makuuhuoneiden ikkunoihin olisi hyvä vaatia kiinteät avauskahvat sujuvaa poistumista varten.Rivitalojen räystään tai katoksen alla tapahtuva palon leviäminen tulisi estää rakentamismääräyksissä.Uusien ja peruskorjattavien kerrostaloasuntojen ulko-oviin vaaditaan suljinlaitteisto ja asuntoihin varatiet omatoimiseen poistumiseen.Kouluihin tarvitaan automaattiset paloilmoitinjärjestelmät ja kuulutuslaitteistot.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti