Uutiset

Kuuba lähtee Kiinan tiellä sallimalla yksityisomistuksen mutta pysyy yksipuoluemaana

Raúl Castro äänesti Havannassa uudesta perustuslaista. 87-vuotias Castro on luopunut presidentin tehtävistä, mutta hän on yhä kommunistipuolueen pääsihteeri. Kuva: ESTUDIO REVOLUCION HANDOUT

Kuuba askeltaa Kiinan tielle. Kuubalaiset äänestivät sunnuntaina uudesta perustuslaista, joka tunnustaa yksityisomistuksen mutta pitää poliittisen vallan kommunistipuolueen käsissä.

Uudessa perustuslaissa puhutaan markkinoista, yksityisomistuksesta, pienyrityksistä ja ulkomaisista investoinneista. Käytäntö osoittaa, miten nämä lupaukset toteutuvat. Sen päättää Kuuban kommunistipuolue.

Kuuba on sallinut vähä vähältä yksityisyritykset siitä saakka, kun Neuvostoliitolta tullut tuki loppui 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajoamiseen.

Yksityisyritykset sallittiin sellaisilla talouden sektoreilla, joilla tarjonta sakkasi pahimmin. Kotipuutarhat ja perhetilat alkoivat tarjota tuotteitaan. Ravintoloita pantiin pystyyn yksityiskoteihin. Perustettiin kampaamoja ja pienkorjaamoja.

Valta pysyy kommunisteilla

Matka on kuitenkin pitkä Kiinan malliin, sillä miljonäärejä ei Kuuban kommunistipuolue ole sallinut ideologisista syistä.

Pienintäkään viitettä poliittiseen demokratiaan ei uudessa perustuslaissa ole. Kosmeettisia muutoksia ovat presidentin valtakausirajoitus ja pääministerin viran perustaminen.

Vallankumouksen ykkösjohtaja Fidel Castro kuoli marraskuussa 2016, mutta 87-vuotias velipoika Raúl Castro on yhä kommunistipuolueen johtaja.

Raúl Castro luovutti presidentin tehtävät 58-vuotiaalle Miguel Díaz-Canelille viime vuoden huhtikuussa, mutta Castro ja muut saman ikäluokan miehet pitävät valtaa kommunistipuolueessa.

Castro ei antanut minkäänlaista kommenttia äänestyspaikalla.

”Voitto myös Venezuelalle”

Díaz-Canel sitä vastoin otti esiin Kuuban liittolaisen Venezuelan tilanteen. Hänen mukaansa Yhdysvallat muodostaa ”imperialistisen uhan” koko alueella. Hänen mukaansa Kuuban äänestys ”on myös tärkeä voitto Venezuelalle”.

Uudessa perustuslaissa puhutaan myös internetistä, pidätettyjen oikeuksista ja sukupuolivähemmistöistä.

Viimeksi mainitusta kohdasta Kuuban evankeliset ja katoliset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä. He pelkäävät, että se avaa tien samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Tämän takia arveltiin, että ei-ääniä tulee nyt enemmän kuin vuonna 1976, jolloin kuubalaiset äänestivät nykyisestä perustuslaista. Tuolloin 97,8 prosenttia kannatti lakitekstiä.

Ulkomaiset ja kuubalaiset tarkkailijat ennustivat, että tällä kertaa 70–80 prosenttia äänestäjistä antoi tukensa uudelle perustuslaille.

Sosiaalisessa mediassa oli kuubalaisten toisinajattelijoiden alulle panema kampanja, jossa äänestäjiä kehotettiin hylkäämään ehdotetun lakitekstin, koska siinä sinetöidään kommunistipuolueen valta.

Tuloksia odotetaan maanantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic