Uutiset

Kuuban uusi johtaja on Beatlesiin hullaantunut entinen pitkätukka

Tärkein ensin. Hänen nimensä ei ole Castro. Siinä mielessä Kuuban presidentinvaihdolla on suuri symbolinen arvo.

Reilu puoli vuosisataa Kuuba on ollut yhtä kuin Castro.

Fidel Castron johtamat kommunistit ottivat vallan sokerisaarella vuonna 1959. Sen jälkeen Fidel Castro johti maata 52 vuotta ja terveyden petettyä hänen nuorempi veljensä Raúl Castro sen jälkeen vielä 12 vuotta.

Nyt maan presidentiksi nousee pitkänhuiskea Miguel Díaz-Canel, joka syntyi vallankumousta seuranneena vuonna. Hän täyttää huomenna 58 vuotta.

Raúl Castro jää yhä puolueen johtoon

Ensinnäkin Raúl Castro ei suinkaan siirry kokonaan syrjään, vaan hän säilyttää asemansa kommunistipuolueen johdossa. Sillä postilla hän pystyy valvomaan, ettei vallankumouksen perintöä tärvellä. 86-vuotiaan sanotaan olevan yhä kohtalaisen hyvässä fyysisessä kunnossa.

Jos jalat liikkuvat ja pää kääntyy, on Raúl Castro kommunistipuolueen pääsihteeri ainakin seuraavaan puoluekokoukseen saakka, joka pidetään vuonna 2021.

Rául Castro on kouluttanut Díaz-Canelia kädestä pitäen tehtävään. Vuodesta 2013 Díaz-Canel on ollut Kuuban varapresidentti.

Länsimaisia mieltymyksiä

Díaz-Canelin ohjaimissa ei todellakaan kannata odottaa Kuubaan toista vallankumousta, vaikka hänellä kerrotaan olleen nuoruudessaan epäilyttäviä länsimaisia mieltymyksiä. Villa Caran provinssista kotoisin oleva Díaz-Canel kuunteli Beatlesiä ja kasvatti pitkän tukan.

Díaz-Canel opiskeli sähköinsinööriksi, mutta työuran hän on tehnyt kommunistipuolueen leivissä.

Villa Caran puoluejohtajana hän tuki alueen kulttuurikeskustasta, jossa esiintyivät transvesiitit ja muut seksuaalivähemmistöt.

Muilta osin hän on kuitenkin kaiken aikaan ollut puolueen vanhakantaisilla linjoilla. Kun Castron veljekset ryhtyivät 1990-luvulla suunnittelemaan sukupolvenvaihdosta, oli Miguel Díaz-Canel alusta asti vahvasti kuvioissa mukana.

Toisinajattelijalle tarvittavat lääkkeet

Kommunistipuolueen herrahissi nosti Díaz-Canelin itäkuubalaisen Holguínin provinssin puoluejohtajaksi ja vuonna 2009 maan opetusministeriksi.

Díaz-Canelin koulukaveri kuvaili amerikkalaiselle NBC-tv-kanavalle uutta presidenttiä ”uteliaaksi, impulsiiviseksi, aggressiiviseksi ja rohkeaksi”. Koulukaverin nimi on Guillermo Fariñas. Hän on tänä päivänä Kuuban tunnetuimia toisinajattelijoita.

Díaz-Canelin rohkeudesta kertoo se, että kun Fariñas oli viime vuonna syömälakossa havannalaisessa sairaalassa tueneleenä vangituille toisinajattelijoille, Díaz-Canel kävi tervehtimässä nuoruudenystäväänsä sairaalassa ja huolehti siitä, että tämä sai tarvittavat lääkkeet.

Nettisensuuri ei lievene

Fariñas ei kuitenkaan usko, että Díaz-Canel johdattaa Kuuban demokratiaan.

Díaz-Canelin viime vuosien puheet viittaavat siihen suuntaan, että talouden varovaiselle yksityistämiselle voi olla luvassa jatkoa. Hän on ylistänyt Vietnamia, jossa talous kasvaa vauhdilla mutta poliittiset ohjaimet ovat puolueen käsissä.

Sananvapaudesta sen sijaan kuubalaisten on turha haaveilla. Myös internet pidetään tiukoissa pihdeissä, on Díaz-Canel sanonut.

Miguel Díaz-Canel on toista kertaa naimisissa. Hänellä on ensimmäisestä liitosta kaksi lasta.

Yksityistäminen ei ole ratkaissut ongelmia

Raúl Castro ylipuhui 1990-luvulla Fidel-veljensä varovaisiin talousuudistuksiin.
Syynä oli Kuuban talouden romahdus, joka seurasi Neuvostoliiton hajoamista. Neuvostoliitto oli tukenut liittolaistaan isolla rahalla, mutta Venäjä ei enää jatkanut samalla tiellä.
Pienyrittäjyys sallittiin – aluksi hyvin varovaisesti, tällä vuosikymmenellä kiihtyvällä vauhdilla. Neljä kymmenestä kuubalaisesta työskentelee jo pienyrityksissä.
Tämä säikäytti valtionyritysten johtajat. Viime vuonna yrityslisenssejä myönnettiin aiempaa vähemmän, ja toimiville yrityksille sälytettiin uusia rasitteita.
Maatalous on murheenkryyni. Kuuba joutuu tuomaan elintarvikkeita suuressa mitassa, sillä yksityisviljelijöille on annettu heikosti tuottavia maa-alueita ja rahaa investointeihin on vähän.
Sokerista ja tupakasta saatavat vientitulot eivät riitä kattamaan elintarvikkeiden ja öljyn tuontia. Venezuelan öljyä on maksettu lähettämällä Venezuelaan kuubalaisia lääkäreitä.
Parhaiten on menestynyt turismi. Siitä hyötyvät niin suuret valtion omistamat hotelliketjut kuin yksityisomistuksessa olevat majoitusliikkeet ja ravintolat.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti