Uutiset

Kuullaanko vappupuheissa tänä vuonna uusia avauksia vappusatasen tyyliin? – Tuskin, vastaavat asiantuntijat, sillä poliitikoilla on nyt sordiino päällä

Hallitustunnustelut ovat nyt sen verran vaiheessa, että vapusta ei tällaisessa tilanteessa tule kovin poliittista. Kovinta vappupuhetta voidaankin kuulla työmarkkinaosapuolilta.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piti vappupuheen kaksi vuotta sitten Tampereen Keskustorilla. Kuva: Timo Marttila
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piti vappupuheen kaksi vuotta sitten Tampereen Keskustorilla. Kuva: Timo Marttila

Tänä vappuna tuskin kuullaan uusia, kovia poliittisia avauksia, sillä politiikan asiantuntijoiden mukaan vapusta näyttäisi tulevan rauhaisa.

– Ei varmasti tule uusia avauksia, vaan enemmänkin poliitikoilla on sordiino päällä, valtio-opin dosentti Pertti Timonen Tampereen yliopistosta arvioi.

Vuosi sitten sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi puheessaan vappusatasen, mutta Timosen mukaan vastaavia konkreettisia lupauksia ei todennäköisesti kuulla.

Viime vappuna Rinne lupasi vappupuheessaan, että demarien nousu hallitukseen tarkoittaisi pientä eläkettä saaville 100 euron nettokorotusta alle 1 400 euron kuukausieläkkeeseen.

Politiikan asiantuntija Jukka Manninen toteaa, että hallitustunnustelut ovat nyt sen verran vaiheessa, että vapusta ei tällaisessa tilanteessa tule kovin poliittista.

Hallitustunnustelija Rinteen esittämiin kysymyksiin puolueet vastaavat juuri vappupäivän alla eli vapunaaton keskipäivään mennessä.

– Vastaukset ovat julkisia, eli eri tahoilla ruvetaan pohtimaan, mitä vastaukset merkitsevät ja mitä ne merkitsevät hallituspohjalle.

Manninen huomauttaa, että hallituspohja on hyvinkin auki vielä vapun aikaan, sillä Rinne on sanonut, että selvyyttä pohjaan voi tulla vasta vapun jälkeisellä viikolla.

Rinne on kertonut, että vastauksia analysoidaan pari päivää ja puolueiden kanssa käydään tarkentavia keskusteluja.

Hallituspohja voisi olla ehkä selvillä noin viikon päästä vapusta eli 7. toukokuuta, sitä ennen käytyjen tarkentavien neuvottelujen jälkeen. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat sen jälkeen.

Tyhjentyikö pajatso jo eduskuntavaaleissa?

Politiikan vappua odotetaan kuitenkin mielenkiinnolla.

– Poliitikot tyhjensivät jo pajatson jo eduskuntavaalien vaalitaisteluissa, koska paneeleja oli aivan älytön määrä. Vieläkö heiltä löytyy panoksia, Pertti Timonen pohtii.

Hän on huomannut, että vappupuhujat ovatkin tänä vuonna nimenmaan eurovaaliehdokkaita, koska eurovaalit ovat vasta edessä.

– Todennäköisesti vappupuheissa korostuu EU-politiikka enemmän kuin viime vuosina. Toisaalta hallitusneuvottelut nousevat varmasti myös esille ja menneet vaalit heijastuvat vielä tavalla tai toisella. Vaalituloksiakin vielä puidaan.

Jukka Manninen sanoo, että hänen on vaikea kuvitella, että EU-vaalien teemoista nousee Suomessa edes isoja otsikoita, vaikka kampanja-aika on käsillä.

– Hallituskuviot tulevat syömään ison osan eurovaalien julkisuudesta. Politiikan toimitukset seuraavat hallitustunnusteluja ja etsivät neuvottelujen tiedonmurusia

Mannisen mukaan kovinta vappupuhetta voidaan kuulla työmarkkinaosapuolilta, sillä tulevat neuvottelukierrokset voivat hyvinkin olla jo esillä.

Fingerpori

comic