Lounais-Häme Uutiset

Kuusen kuoresta kehitteillä lääkkeitä, makuaineita ja liimaa

Kuusi voi tarjota runsaasti raaka-ainetta moneen kehitteillä olevaan tuotteeseen.

Kotimaisen kuusen kuoresta voi olla moneksi. Raaka-ainetta riittää, sillä metsäteollisuuden sivutuotteena syntyy vuodessa noin miljoona kuivatonnia kuusen kuorta.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan sähkön ja lämmön tuotannon sekä maisemointikäytön lisäksi kuusen kuorta voitaisiin hyödyntää sen sisältäminen uuteyhdisteiden ansiosta laajemminkin. Kuoren aineisosilla on tutkitusti syövän kasvua hidastavia ja terveiden solujen elinikää pidentäviä vaikutuksia. Kuoren uuteaineita voitaisiin hyödyntää myös esimerkiksi puun suojauksessa ja liima-aineena.

Luken tekemien kokeiden perusteella kuori, joka varastoitiin kiinni runkopuussa 24 viikon ajan, oli uuteaineiltaan 40 prosenttia rikkaampi kuin kuori, joka varastoitiin kuorikasassa.

Tutkimuksen mukaan kuusen tanniinit voivat soveltua säilöntä- ja makuaineiksi. Lisäksi tutkitaan, voiko uutettua kuorta käyttää biokaasuprosessissa osana prosessoitavaa massaa.

Kuumavesiuutossa kuusesta saatuja tanniineja on jo käytetty nanoselluloosaan sidottuna puunsuoja-aineena. Toisena käyttökohteena oli tanniinien käyttö puun liimauksessa. Tarkoituksena on saada luonnosta eristettyä raaka-ainetta korvaamaan nykyisin käytössä olevia yhdisteitä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic