Uutiset

Kuusenhavusta nousi äläkkä, onko se rinnastettavissa hakaristiin?

Kenttäpiispa ihmettelee kohua. Ikivihreä havu on myös ikuisen elämän symboli ja hautojen peittäjä.
Ikivihreästä kuusesta taiteltu kranssi on Pohjolan laakeriseppele, eli voiton, sankaruuden ja ikuisen elämän tunnus. Samasta syystä umpeen luodut haudat peitellään kuusenhavuilla ja haudalle lasketaan havuseppele. Veteraanin arkun päähän nostetaan havuista tehty risti, kenttäpiispa Pekka Särkiö muistuttaa. Kuva: Pekka Aho

Kuusenhavu hakaristin seuraan, eli kieltolistalleko? Tätä pähkäillään ja jaetaan nyt innokkaasti sosiaalisessa mediassa. Mistä on kyse?

Kaikki alkoi, kun varatuomari Simo Ellilä julkaisi Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen keskiviikkona.

Kirjoitus oli otsikoitu sanoin ”voittaneen osapuolen tunnuksista on luovuttava”.

Hän viittaa kirjoituksessaan valkoisen armeijan sotilaiden lakissaan kantamaan kuusenhavuun, jolla oli tarkoitus erottautua punaisista Tampereen valtauksessa huhtikuussa vuonna 1918.

Sen jälkeen havutunnus on ollut yleisesti käytössä puolustusvoimien heraldiikassa ja arvomerkeissä. Ellilän mielestä havutunnus liittyy hakaristin tavoin sotarikoksiin ja siksi se pitäisi poistaa puolustusvoimien käytöstä.

Havua jäljittelevä tunnus löytyy myös upseerien kauluslaatan reunasta.

Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö otti tuoreeltaan kantaa kirjoitukseen Kotimaa24 -julkaisussa.

Särkiön mukaan Ellilän kirjoitus on vastenmielinen ja tarkoitushakuinen aikana, jolloin historian vääristelyä ja vastakkainasettelua pitäisi välttää.

Särkiö oikoo myös kirjoituksen virheitä.

– Ellilä väittää kirjoituksessaan valkoisen armeijan teloittaneen Tampereen valtauksen jälkeen 4000 punaista. Se ei ole totta.

Särkiön mukaan professori Heikki Ylikankaan, johon Ellilä viittaa, kirjoittaman Tie Tampereelle -kirjan mukaan valkoiset ampuivat 150-200 venäläistä sotilasta ja useita satoja punaisia suomalaisia, punakaartilaisjohtajia ja päälliköitä rautatieaseman makasiineilla ja Kalevankankaan sorakuopalla.

– Punaisten tappiot taistelussa olivat 1000-1500 kaatunutta, sekä 11 000 vankia. Valkoisia kaatui noin 700-900, Särkiö toteaa.

Havu laajasti käytössä

Kenttäpiispa tuo esille, että havutunnus ei ole pelkästään valkoisen armeijan tunnus.

– Ikivihreästä kuusesta taiteltu kranssi on Pohjolan laakeriseppele, eli voiton, sankaruuden ja ikuisen elämän tunnus. Samasta syystä umpeen luodut haudat peitellään kuusenhavuilla ja haudalle lasketaan havuseppele. Veteraanin arkun päähän nostetaan havuista tehty risti. Kuusenhavua on käytetty kansallisromanttisessa ornamentiikassa, Särkiö muistuttaa kirjoituksessaan.

Kirjoitusta jaetaan ahkerasti facebookissa. Särkiön kannanottoa lainaa muun muassa Suomen Sotilas ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on jakanut kirjoituksen.

Kommenttipalstoilla heitellään leikillisesti jo ilmaan ajatusta, että kaadetaan kaikki Suomen kuuset. Asiallisissa kommenteissa käydään vuoden 1918 tapahtumat jälleen kerran läpi.

Hakaristin jälkimaininkeja

Hakaristiliput uusnatsien kulkueessa itsenäisyyspäivänä herättivat paljon keskustelua ja paheksuntaa.

Särkiö kirjoittaakin, että Hitlerin Saksan rotuvihaan viittaaminen koettiin aiheellisesti vastenmielisenä ja poliisi takavarikoi liput.

– Hakaristin kriminalisoimiseen ei Suomessa ole menty toisin kuin Saksassa, missä hakaristin kieltäminen on maan historian vuoksi perusteltua. Ilmaisunvapauden rajoitukset vaativat varsin vahvat perustelut.

Hän arveleekin, että mielipidekirjoitus havutunnuksesta on kirjoitettu hakaristikeskustelun jälkimainingeissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic