Uutiset

Kuusi maata jatkaa Schengen-sisärajatarkastuksia – nyt halutaan kaikkien noudattavan sääntöjä

Euroopan parlamentti haluaa kiristää tarkastusten kestoa. Enimmillään niitä saisi jatkaa vuoden ajan kahden vuoden sijasta.
Sisärajatarkastukset Schengen-alueella käynnistyivät vuonna 2015, kun Eurooppaan tulvi 1 260 000 turvapaikanhakijaa pääasiassa Lähi-idästä, Afrikasta ja Etelä-Aasiasta. Osa Schengen-maista on jatkanut tarkastuksia tähän päivään saakka.

Euroopan parlamentti haluaa kiristää Schengen-sopimuksen sisärajatarkastusten sääntöjä.

Ne saisi ottaa käyttöön vain kahden kuukauden ajaksi nykyisen kuuden kuukauden sijaan.

Enimmillään tarkastuksia saisi jatkaa vuoden ajan nykyisen kahden vuoden sijasta.

Asian EU-parlamentin täysistunnossa esitellyt Tanja Fajon Sloveniasta sanoi, että Schengen-järjestelmä on vaarassa, kun kuusi maata jatkaa sisärajatarkastuksia jo neljättä vuotta.

– Jäsenmaat käyttävät ja tulkitsevat väärin nykyisiä sääntöjä. Jos haluamme pelastaa Schengenin, pitää meidän panna loppu tälle ja laatia selkeät säännöt, sanoi Fajon.

Itävalta, Saksa, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat tehneet rajatarkastuksia vuodesta 2015 lähtien muuttoliikekriisistä johtuvien poikkeuksellisten olosuhteiden takia. Myös Ranska on suorittanut rajatarkastuksia korkean terrorismiuhan vuoksi vuodesta 2015 alkaen.

Schengen -sääntöjen kiristäminen ei ollut läpihuutojuttu parlamentissa. Mietintö hyväksyttiin äänin 319 puolesta, 241 vastaan ja 78 tyhjää.

Uusimmat

Fingerpori

comic