Uutiset

Kuusi miljoonaa brittiä vaatii EU-eron perumista – hallitus vastaa: "heikentäisi uskoa demokratiaamme kohtaan"

Vaatimusta käsitellään Britannian parlamentissa maanantaina.
Uutta kansanäänestystä vaativat mielenosoittajat vastustivat "sokkona" tehtävää EU-eroa Lontoossa 14. helmikuuta. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Uutta kansanäänestystä vaativat mielenosoittajat vastustivat "sokkona" tehtävää EU-eroa Lontoossa 14. helmikuuta. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Britannian EU-eron perumista vaativat kansalaiset ovat terhakoituneet eropäivän lähestyessä.

Lontooseen kerääntyi lauantaina mielenosoitus, jossa järjestäjien mukaan miljoona ihmistä vaati brexitistä uutta kansanäänestystä tai eron perumista.

Mieltä osoitetaan myös digitaalisesti. Britannian parlamentilla on verkkosivuillaan oma kansalaisaloitejärjestelmänsä, jossa kuka tahansa maan kansalainen voi tehdä vetoomuksen hallinnolle.

Siellä uutta kansanäänestystä vaativa vetoomus on kerännyt alkuvuonna yli 150 000 allekirjoittajaa, koko EU-eron perumista ajava vetoomus runsaassa kuukaudessa lähes 6 000 000 tukijaa.

Britannian väkiluku on noin 66 000 000 ihmistä.

Yli 100 000 tukijaa saavat vetoomukset puolestaan pääsevät kansanedustajien käsiteltäväksi parlamenttiin. Molempien aloitteiden käsittely on aikataulutettu maanantaille 1. huhtikuuta.

Hallitus vastaa: työskentelemme yhä eron eteen

Britannian hallitus on tosin ottanut jo vetoomuksiin kantaa, sillä vähintään 10 000 allekirjoitusta keräävät aloitteet saavat sivustolle vastauksen hallinnolta.

Molempiin aloitteisiin on vastannut EU-erosta vastaava ministeriö, joka vakuuttaa noudattavansa kesällä 2016 järjestetyn kansanäänestyksen tahtoa.

– Kunnioitamme vuoden 2016 kansanäänestyksen tulosta ja työskentelemme toteuttaaksemme eron, joka hyödyttää kaikkia, äänestivätpä he lähtemisen tai jäämisen puolesta, ministeriö vastaa EU-perumista vaativille.

Ministeriö myös huomauttaa, että viimeisissä parlamenttivaaleissa yli 80 prosenttia äänestäjistä tuki suuria puolueita, jotka ilmaisivat kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta.

– Artikla 50:n peruminen rikkoisi lupauksen, jonka hallitus on tehnyt Britannian kansalle, jättäisi kunnioittamatta demokraattisen äänestyksen ilmaisemaa selkeää tahtoa ja siten heikentäisi uskoa demokratiaamme kohtaan.

Allekirjoittajia vastaus ei ole hidastanut. Aloitteista suurempi on kerännyt kannatusta koko maassa mutta suhteellisesti eniten suurkaupungeissa.

Joissain Lontoossa, Cambridgessa ja Edinburghissa sijaitsevissa vaalipiireissä yli viidennes äänioikeutetuista on allekirjoittanut aloitteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti