Uutiset

Kuusi vuotta pidätyksen jälkeen Pussy Riot on siirtynyt myllertämään Venäjän ulkopuolelle

Venäläinen punkperformanssiryhmä Pussy Riot esiintyy ensimmäisen kerran Suomessa Helsingin Kulttuuritalolla ensi tiistaina.

Tarkemmin ottaen kyseessä on ryhmän perustajajäsenen Maria Aljohinan viime syksynä julkaistuun Riot Days -kirjaan perustuva esitys, jossa hän esiintyy itse kolmen muun ryhmän jäsenen kanssa.

Aljohina on ryhmän keulahahmoista toinen, joka istui yli 1,5 vuotta vankilassa vuosina 2012 – 2013 Moskovan Holy shit -kirkkoperformanssin takia. Jäsenet rukoilivat ja tanssivat Kristus vapahtajan katedraalin alttarilla.

Toinen, Nadezhda Tolokonnikova, esiintyy Pussy Riot -kollektiivin kanssa Pohjois-Amerikan kiertueella, joka mainostaa itseään paitsi Venäjän presidentti Vladimir Putinin, myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin vastustamisella. Ryhmillä on samana iltana keikat Chicagossa ja Helsingissä.

Riot Days -kirjan kustantaneella Penguin Booksilla oli alun perin sopimus, jonka mukaan naisten piti kirjoittaa oikeudenkäynti- ja vankilamuistoista yhdessä, mutta kirjan kirjoittikin vain Aljohina, kertoo Financial Times.

 

Vankeustuomion jälkeen Pussy Riotin kuuluisimmat jäsenet ovat keskittyneet erilaisiin taideperformansseihin Venäjän ulkopuolella. Aljohina on muun muassa näytellyt eri mantereilla kiertäneessä, kriitikkojen ylistämässä Burning Doors -näytelmässä.

Tolokonnikova on julkaissut musiikkivideoita englanniksi ja luopunut punk-tyylistä. Reilu vuosi sitten hän julkaisi Trumpin voittokulkua ja siirtolaisten alisteista asemaa Yhdysvalloissa kritisoivan Make America Great Again -musiikkivideon.

-Poliittista protestia ei tehdä pysytelläkseen marginaalissa, vaan tullakseen kuulluksi, hän on sanonut.

 

Ei ole sattumaa, että Pussy Riot kiertää maailmalla samaan aikaan, kun Venäjä valmistautuu äänestämään maaliskuun presidentinvaalissa ja Putin on aloittamassa neljännen kautensa.

-Venäläiset voivat tehdä valinnan vain Putinin ja Putinin välillä. Koska Venäjällä ei ole demokraattisia vaaleja, äänestäminen ei ole aktivismia ja ihmisten on mietittävä muita keinoja hallituksen vastustamiseksi. Se mitä tapahtuu kaduilla on mielenkiintoisempaa kuin se, mitä tapahtuu äänestyspaikoilla, sanoi Aljohina Deutche Welle -lehden tuoreessa haastattelussa.

Hän sanoi oppineensa vankilakokemuksestaan, että pelko on vaarallisin asia, joka ihmiselle voi tapahtua.

-En ole peloissani, mutta pelkään pelkoa, hän sanoi.

 

Pussy Riot onnistui kiinnittämään koko maailman huomion Venäjän ihmisoikeusongelmiin.

Tutkija Saara Ratilainen Helsingin yliopistosta sanoo, että ryhmä toimi tärkeänä tienraivaajana nuorille venäläisille aktivisteille ja feministeille, mutta toisaalta samat toimijat haluavat tehdä selvän eron itsensä ja räväkän punk-kokoonpanon välillä.

-Feminismi ja naisten asema yhteiskunnassa nousi todella voimakkaasti osaksi yhteiskunnallista keskustelua Pussy Riotin performanssin jälkeen. Sen jälkeen maassa tapahtui konservatiinen käänne, ja Pussy Riot on toiminut esikuvana ja antanut mallia nuorille feministeille kiristyneessä tilanteessa, sanoo naisten asemaa ja populaarikulttuuria Venäjällä tutkinut Ratilainen.

Putinin kolmannen kauden alussa Venäjällä tuli voimaan esimerkiksi homopropagandan kieltävä laki, joka on hankaloittanut vähemmistöjen elämää entisestään.

Pussy Riot toimi myös kimmokkeena muille taiteilijoille, jotka ottivat kantaa ryhmän tuomioon. Esimerkiksi poliittisista kannanotoistaan tunnettu performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski ompeli huulensa yhteen kommenttina vankeustuomioon.

 

Pussy Riotin jäsenet tuomittiin vankeuteen uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Vaikka ryhmän naiset ovat korostaneet olevansa itsekin kristittyjä, Moskovan kirkkoperformanssi oli monelle venäläiselle liikaa.

-Se astui uskonnolliseen piiriin hyvin radikaalilla tavalla. Venäjällä vallitsee ajattelutapa, jonka mukaan ryhmän naiset saivat mitä ansaitsivat.

Ratilainen kertoo, että tuomion jälkeen Venäjällä on uskonnollisten tunteiden loukkaamisen varjolla keskeytetty esimerkiksi taiteilijoiden produktioita, jos ne ovat liipanneet liian läheltä kirkon valta-asemaa.

Pussy Riotista on muodostunut varoittava esimerkki, joka nostetaan esille moraalipaniikkien yhteydessä. Niiden tarkoitus on varjella perinteisiä instituutioita kuten kirkkoa ja armeijaa.

-Alkuvuodesta venäläiset lentäjäopiskelijat kuvasivat homoeroottisen Satisfaction-videon, jossa heillä oli päällään lentäjän univormuun kuuluvia vaatteita. Kun video nousi viraaliksi, sitä muistettiin verrata Pussy Riotin kapinointiin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic