Uutiset

"Kuuttikuolemat ovat herättäneet muutkin kuin minut" – kansalaisaloite verkkokalastuskiellosta Saimaalla etenee eduskuntaan

Kielto pitäisi saada voimaan jo ensi kesänä, sanoo kokoomusnuori Iina Palonen, joka on yksi kansalaisaloitteen tekijöistä.
Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että kalastajat vaihtaisivat verkot toisiin kalastusvälineisiin saimaannorpan levinneisyysalueilla. Kuvassa Kimmo-kuutti vuodelta 2013. Kuva: ERIIKA AHOPELTO
Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että kalastajat vaihtaisivat verkot toisiin kalastusvälineisiin saimaannorpan levinneisyysalueilla. Kuvassa Kimmo-kuutti vuodelta 2013. Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Hyvinkäällä asuva Iina Palonen on innoissaan, hänen keskiviikkona alulle panemansa verkkokalastuskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueilla ajava kansalaisaloitteensa on etenemässä eduskuntaan. 50 000 nimen raja oli lähellä ylittyä perjantaina puolenpäivän aikaan, jolloin aloite oli kerännyt jo yli 48 000 allekirjoitusta.

– Kisakatsomoa olemme täällä jo pitäneet ja jännittäneet, milloin tulee 50 000 täyteen, kertoo Palonen, joka on yksi aloitteen viidestä alullepanijasta.

Viimein hieman ennen kello yhtä iltapäivällä aikaan aloite sai taakseen eduskuntakäsittelyn vaatimat 50 000 nimeä. Aloitteen tekijöiden ensimmäinen tavoite on nyt ylittynyt, mutta toiveissa on, että allekirjoituksia tulisi vieläkin enemmän.

Vielä perjantaina Palonen ei osannut sanoa, missä vaiheessa lakialoite luovutetaan eduskunnalle.

– Pitää kuitenkin huomioida, että asialla on kiire. Viimeistään ensi kesänä laki pitäisi saada voimaan, hän sanoo.

”Ongelma ei koske pelkästään kuutteja”

Heinäkuun alussa on kuitenkin uutisoitu neljän kuutin verkkokuolemasta, joka on herättänyt monen suojeluhalut.

Palonen sanoo kuuttikuolemien havahduttaneen hänetkin toimimaan, tosin hän on ollut saimaannorpista kiinnostunut myös aiemmin.

– En missään nimessä kuvitellut, että tämä (aloite) olisi saamassa näin lyhyessä ajassa näin paljon nimiä. Näyttää siltä, kuuttikuolemat ovat herättäneet muutkin kuin minut. Verkot pitää nostaa heti tai jättää laittamatta.

Mutta miksi kansalaisaloitteessa vaaditaan verkkokalastuksen täyskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueille, kun esimerkiksi maailman WWF vaati verkkokalastuskiellon vain pidentämistä heinäkuun loppuun saakka?

Nykyisellään kielto on voimassa huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

– Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto on todennut, että ympärivuotinen täyskielto olisi hyvä. Jo verkkokalastuskiellon laajentaminen heinäkuun tai elokuun loppuun olisi tärkeää. Verkkoihin jää myös täyskasvuisia saimaannorppia, joten ongelma ei koske pelkästään kuutteja, vaan koko kantaa, Palonen perustelee täyskieltoa.

– Nyt neljä kuuttia ilmoitettu kuolleeksi heinäkuun alussa, mutta todennäköisesti niitä on paljon enemmän, sillä kaikkia ei edes ilmoiteta.

Aloitteessa ehdotetaan, että kalastajat jättäisivät verkot vajaansa ja siirtyisivät käyttämään muita kalastuskeinoja.

– Ymmärrän, että kalastus on elinkeino ja myös kulttuurisesti tärkeää esimerkiksi vapaa-ajan kalastajille Saimaalla. Puhumme kuitenkin uhanalaisesta norpasta, jota esiintyy pelkästään Suomessa. Ehkä tässä pitäisi jonkinlaista priorisointia pystyä tekemään.

”Tästä tuli meidän perheen juttu”

Palonen kertoo, että aloite lähti liikkeelle ”pienen piirin juttuna”, sillä mukana vastuuhenkilöinä ovat myös hänen vanhempansa sekä Oona-sisko. Lisäksi hän pyysi mukaan parhaan ystävänsä Binga Tupamäen.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kokoomusnuorille Iina Paloselle ja Tupamäelle tuttua.

– Perheessäni on luontotyyppejä kaikki, joten sen takia tästä tuli meidän perheen juttu.

Palonen kertoo heidän saaneen kansalaisaloitteestaan etupäässä hyvää palautetta, mutta jotkut ovat käsittäneet asian niin, että kyse olisi ylipäätään oikeudesta verkkokalastaa.

– On puhuttu paljon siitä, että suositusten pitäisi riittää, mutta eivät ne riitä. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituskin suosittelevat, että verkkokalastus kiellettäisiin ainakin heinäkuun loppuun asti. Siitä huolimatta kuuttikuolemia tulee.

Näin kansalaisaloite etenee

Kansalaisaloite voi edetä eduskuntaan, jos sen allekirjoittaa 50 000 ihmistä kuuden kuukauden aikana.

Sen jälkeen aloitteen alullepanijoilla on kuusi kuukautta aikaa toimittaa kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskukseen.

Väestörekisterikeskus tarkistaa ilmoitukset. Käsittely vie arviolta kuukauden.

Aloitteentekijöillä on vielä kuusi kuukautta toimittaa tarkistettu aloite eduskuntaan.

Saimaannorppa

Saimaannorppia elää vain Suomessa ja Saimaalla.

Se on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä.

Niitä arvioidaan olevan nykyisin vajaat 400.

Kuutit jäävät helposti kiinni kalaverkkoihin ja hukkuvat.

Myös aikuiset norpat voivat kuolla kalanpyydyksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti