Uutiset

Kyberosaajista suunnaton pula: ”Tarvitsemme parempia koulutusohjelmia”

Kyberturvallisuuden asiantuntijoista on huutava pula. VTT:n johtavan tutkijan

Reijo Savolan

mukaan on arvioitu, että viiden seuraavan vuoden aikana tarvitaan maailmanlaajuisesti jopa puolitoistamiljoonaa uutta kyberosaajaa.

Savolan mukaan seuraavina vuosina tilanne tulee olemaan huolestuttava Suomessakin, ellei kyberturvallisuuteen satsata nyt nykyistä enemmän.

– Tällä hetkellä Suomessa jokainen tietoturvayritys on hakemassa lisää resursseja. Kuvaavaa tässä on se, että erityisesti tarvitaan niitä kovia asiantuntijoita, Savola sanoo.

Yritykset etsivät osaajia ulkomaita myöten, sillä Suomesta ei löydy tarpeeksi alan asiantuntijoita.

Ongelmana on, että sama tilanne on myös muualla maailmalla.

– Ilmiselvästi tarvitsemme paljon parempia koulutusohjelmia. Meidän yliopistot ja ammattikorkeakoulut eivät tällä hetkellä pysty tuottamaan sitä kapasiteettia, mihin on tarve.

Kyberturvallisuuden kannalta toimintaympäristö on muuttunut erittäin paljon vain muutamassa vuodessa. Kyberhyökkäyset kohdistuvat yhä enemmän yhteiskunnan perusrakenteita, tärkeitä palveluita ja tuotteita kohtaan.

Esimerkiksi pohjoismaisen Nordic Institute of Business & Societyn tutkimuksen mukaan viime vuonna peräti 84 prosenttia Suomessa toimivista suuryrityksistä piti kyberturvallisuuteen liittyviä riskejä merkittävinä, kun vuotta aiemmin näin kokeneiden yritysten osuus oli ollut 57 prosenttia. Tänä vuonna 93 prosenttia yrityksistä on arvioinut joutuvansa varautumaan kyberriskeihin.

Tähän tutkimustulokseen viitataan myös VTT:n laatimassa raportissa Suomen kyberosaamisen nykytilasta, jonka VTT luovutti helmikuun puolivälissä Valtioneuvoston kanslialle.

Savolan mukaan kyberuhkilta suojautuminen ei tarkoita pelkästään koulutuksen lisäämistä, vaan myös yhteistyön ja johtajuuden parantamista sekä rahallisten resurssien kasvattamista.

Yhdysvallat on esimerkiksi budjetoinut kyberturvallisuuteen 19 miljardia dollaria ensi vuodelle.

– Vaikka elämme budjettileikkausten aikaa, on tärkeää satsata kyberturvallisuuteen sen yhteiskunnallisen tärkeyden ja sen uutta liiketoimintaa luovan haasteen takia. Hyvin tärkeää on erityisesti yhteistyön parantaminen, mutta strategista johtajuutta myös tarvitaan. Pienenä valtiona tarvitsemme sitä, että tämä asia on valtionhallinnossa otettu paremmin haltuun.

Kyberosaamisessa olisi Savolan mukaan olennaista, että Suomessa tuotettu teoreettisen tutkimustieto vietäisiin käytäntöön, esimerkiksi yritysten ja tutkijoiden välisellä yhteistyöllä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic