Uutiset

Kyberprofessori tyrmää nettiäänestämisen: "Mitä ongelmaa olemme korjaamassa?"

Nettiäänestäminen aiheuttaisi enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia, sanoo kyberturvallisuustutkija, Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll. Oikeusministeriön asettaman työryhmän on määrä julkistaa selontekonsa verkkoäänestämisestä tässä kuussa. Limnéll on käynyt ryhmän kuultavana, mutta ei ota kantaa siihen, mitä esityksiä on luvassa. Hallitus on linjannut, että Suomessa pitäisi siirtyä sähköiseen äänestämiseen.

-On mielestäni ihan aiheellista kysyä, että kun meillä on jo toimiva järjestelmä, mitä ongelmaa olemme tässä korjaamassa? Limnéll pohtii.

Professorilla on vahvat perusteet skeptisyydelleen.

-Jos yksikin vaalien turvallisuuden ja luotettavuuden periaate heikentyy, silloin mielestäni sähköiseen äänestämiseen ei pidä siirtyä, Limnéll sanoo ja muistuttaa, että äänestysjärjestelmän sähköistäminen tai nettiäänestykseen siirtyminen luo uuden mahdollisuuden manipuloida myös vaalituloksia.

Verkkoäänestämisen suuria haasteita ovat muun muassa vaalisalaisuuden säilyttäminen. Lisäksi sähköiset järjestelmät on aina mahdollista murtaa. Limnéllin mukaan vaalit pitäisikin ymmärtää osaksi yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria, jonka suojeleminen tarkoittaa demokratian edellytysten suojelemista.

-Vaaleihin vaikuttamisesta on tullut uusi normaali, jota hybridivaikuttamisessa yleisesti käytetään, hän varoittaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic