Uutiset

Kyllä-puoli johdossa Turkissa

 

Perustuslain muutosta kannattava kyllä-äänet johtavat Turkissa ääntenlaskun ensimmäisten julkaistujen lukujen valossa. Kun äänet on laskettu vasta reilusta paristakymmenestä äänestyspaikasta, kyllä-äänten osuus on 63,2 prosettia. Ei-ääniä on vastaavasti 36,8 prosenttia, kertoo turkkilainen Hurriyet Daily News -verkkolehti. Äänestysprosentti on Turkin viranomaisten mukaan 83,89 prosenttia.

Ensimmäiset äänestyspaikat sulkeutuivat neljältä Itä-Turkissa ja loput suljettiin viideltä. Äänioikeus on noin 55 miljoonalla turkkilaisella.

Kansanäänestyksessä päätetään perustulain muutoksesta. Se soisi lisää valtaa presidentille ja lakkauttaisi pääministerinviran. Presidentti voisi jatkossa nimittää ministerit, hajottaa parlamentin ja vaikutta myös korkeimman oikeuden tuomareiden valintaan. Presidentin valtakaudet rajoitettaisiin kuitenkin kahteen viisivuotiskauteen.

Parlamenttia hallitseva AKP ja istuva presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat kampanjoineet muutoksen puolesta. Presidentin mukaan valtaoikeuksien lisääminen helpottaisi terrorismin vastaista taistelua ja nopeuttaisi maan kehitystä. Vastustava oppositio ja monet läntiset tarkkailijat ovat kritisoineet esitystä siitä, että se keskittää valtaa liikaa ja rikkoo vallanjako-oppia.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic