Uutiset

Kymmenen lasta noituuden kynsissä – Yöllä kodeistaan kaapattujen lapsien kohtalo kuohuttaa Tansaniaa

Tansaniassa tutkitaan, johtiko taikausko lasten kaappaamiseen ja surmaan. Uhreja on löytynyt silvottuna.
Albiinotyttö siskonsa selässä Sierra Leonessa Afrikassa. Taikauskon mukaan abliinojen iholla ja ruuminosilla on taikavoimia. Kuva: Feije Riemersma / Alamy

Tansaniassa selvitetään jopa 10 lapsen kaappausta ja murhaa.

Viranomaiset uskovat tapausten liittyvän noituuteen ja taikauskoon.

BBC:n tietojen mukaan uhreista kuudelta on poistettu korvat ja hampaat. Uhrit ovat iältään 2–9-vuotiaita. Osalla heistä ei ollut löytöhetkellä raajoja.

– Kyseessä on taikausko. Useat ihmiset uskovat, että he saavat apua noituudesta, sanoi Njomben piirihallituksen johtaja Ruth Msafiri BBC:lle.

Yksi poliisin epäillyistä on lähisukua kolmelle kadonneelle lapselle. He kuuluivat samaan perheeseen.

Lapset kaapattiin kodeistaan yöllä. Heidän vanhempansa olivat paikallisella torilla myymässä ruokaa.

Viranomaiset kehottavat valppauteen

Katoamisetalkoivat joulukuun alussa maan lounaisosassa sijaitsevan Njomben alueella. Eri mediatietojen mukaan osa lapsista on löytynyt hengissä, osa kertoo kaikkien löytyneen kuolleena. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa BBC ja CNN.

– Kehotamme vanhempia ja lapsien valvojia pysymään valppaana ja opettamaan lapsia tunnistamaan heidän ympärillään olevien ihmisien motiiveista, sanoi piirihallituksen johtaja BBC:lle.

Albiinojen asema kurja

Noin 57 miljoonan asukkaan maassa taikausko on edelleen juurtunut syvään joihinkin yhteisöihin.

Tansaniassa yksi 1 500:ta on albiino. He ovat ihmisiä, joilta puuttuu osittain tai täysin pigmentti ihosta, silmistä ja hiuksista.

Pigmentin puutos asettaa heidät vaaraan, sillä paikallisen taikauskon mukaan albiinoilla on taikavoimia, jotka tuovat onnea rakkaudessa, politiikassa ja elämässä.

Niin sanotut albiinoiden metsästäjät käyttävät usein aseinaan viidakkoveitsiä. He keräävät uhriensa veren ja ruumiinosat, kuten hiukset, sukuelimet ja raajat talteen ”lääkejuomia” varten. Näistä ollaan myös valmiita maksamaan.

Verinen kauppa

Kokonainenruumis voi maksaa pimeillä markkinoilla noin 61 000 euroa. Käsi tai jalka voi tuoda kauppiaalle noin 1 800 euron tulot, raportoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vuonna 2016.

YK:n mukaan vuosina 2000–2016 Tansaniassa tapettiin 75 albiinoa.

Toinen heikossa asemassa oleva ryhmä on punasilmäiset naiset. Heitä syytetään usein noituudesta. Heitä tapetaan maanviljely- ja kalastusyhteisöjen alueille Victorianjärven rannikkoseuduilla.

Maan hallinto vakuuttelee toimivansa

Tansaniassamaan hallitukselta on tivattu, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Maan parlamentille tammikuun lopulla puhunut sisäministeri Kangi Lugola ei ottanut kantaa siihen, olivatko kadonneet lapset albiinoja. Hän vahvisti silti, että kyseessä on taikauskoon liittyvä tapaus.

Ministerin mukaan osa epäillyistä on jo tunnistettu. Ministerin mukaan hallinto aloittaa pian toimet heitä vastaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic