Uutiset

Kymmenet tuhannet uhmaavat naamiokieltoa ja jatkavat mielenosoituksia Hongkongissa

Poliisi käytti varoitti hajottavansa väkijoukot sekä käytti kyynelkaasua. Ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä sekä sulkemaan ikkunat.
Poliisi on sunnuntaina käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajien hillitsemiseksi. Väkijoukko on kuitenkin sammuttanut panoksia tai heittänyt niitä takaisin poliisia kohti. Kuva: FAZRY ISMAIL
Poliisi on sunnuntaina käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajien hillitsemiseksi. Väkijoukko on kuitenkin sammuttanut panoksia tai heittänyt niitä takaisin poliisia kohti. Kuva: FAZRY ISMAIL

Poikkeustilalainsäädännön käyttö ja sen perusteella määrätty naamiokielto ei ole saanut mielenosoittajia pysymään poissa kaduilta Honkongissa.

Sunnuntaina kymmenet tuhannet ihmiset marssivat kaupungin keskustassa kasvot peitettyinä, vaikka kiellon uhmaamisesta voi saada jopa vuoden vankeusrangaistuksen.

Poliisi on yrittänyt hillitä väkijoukkoja kyynelkaasulla. Reutersin mukaan erityisiä merkkejä mielenosoittajien käyttämästä väkivallasta ei kuitenkaan ole tänään ollut.

”En pelkää tyranniaa”

Mielenosoitukset kiivastuivat pian sen jälkeen, kun itsehallintoalueen hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti naamiointikiellosta perjantaina.

– Naamiokieltolaki vain lisää vihaamme ja saa kaduille lisää ihmisiä, väitti sunnuntain marssille osallistunut yliopisto-opiskelija Lee Reutersille.

– Me emme pelkää uutta lakia, vaan jatkamme taistelua. Taistelemme oikeuden puolesta. Käytän naamiota kertoakseni hallitukselle, että en pelkää tyranniaa.

Mielenosoittajat myös jakoivat naamioita kehottaakseen kaikkia niiden käyttöön.

Viranomaiset pelkäävät, että lauantainen toistuu

Poliisin mukaan mielenosoittajat ovat kokoontuneet laittomasti ja määräsi heidät välittömästi pois kaduilta, tai kaupungissa aloitetaan väkijoukkojen hajottaminen. Lisäksi poliisi kehotti ihmisiä pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat.

Viranomaiset pelkäävät mielenosoitusten leimahtavan uudelleen väkivaltaisiksi perjantain ja lauantain välisen yön tapaan, jolloin poliisi ampui yhtä 14-vuotiasta mielenosoittajaa. Tuolloin väkijoukot sytyttivät tulipaloja muun muassa metroasemille, mikä johti kaupungin laajaan lamaantumiseen.

Metroliikenne on ollut sunnuntaina edelleen osittain suljettuna. Raideoperaattorin mukaan se tarvitsee aikaa korjatakseen mielenosoituksissa vandalisoituja asemia.

Osa lauantaina ovensa sulkeneista kauppakeskuksista ja suurista liikkeistä oli sunnuntaina jo auki, mutta eivät kaikki.

Uusimmat

Fingerpori

comic