Uutiset

Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Wuhanilaiset ovat helpottuneita elämän asteittaisesta normalisoitumisesta. He kuitenkin tiedostavat, että virusvaara voi kestää vielä kauan.
Wuhanin lentokenttä avautui keskiviikkona. Kymmenettuhannet lähtivät Wuhanista heti, kun rajoitukset poistettiin. Kuva: epa08349969
Wuhanin lentokenttä avautui keskiviikkona. Kymmenettuhannet lähtivät Wuhanista heti, kun rajoitukset poistettiin. Kuva: epa08349969

Kiinassa Wuhanin kaupunki avautui keskiviikkona yli kaksi ja puoli kuukautta kestäneen sulun jälkeen. Wuhania pidetään koronaviruksen alkulähteenä.

Käytännössä rajoitusten purku merkitsee sitä, että Wuhanista saa nyt poistua. Matkalippuja pois kaupungista vieviin liikennevälineisiin myytiin vähintäänkin kymmeniätuhansia jo ennen kaupungin avautumista.

Kymmenettuhannet ihmiset lähtivät kaupungista heti avautumista seuranneina tunteina.

– Olen todella iloinen, sillä pääsen tänään kotiin, siirtotyöläinen Liu Xiaomin kertoi Reutersille Wuhanin Hankoun rautatieasemalla.

Liu oli nousemassa Xiangyangin kaupunkiin vievään junaan.

Kaupunkilaiset pelkäävät uutta epidemia-aaltoa

Osa Wuhanin Tianhen kansainvälisellä lentokentällä tavatuista matkustajista oli pukeutunut koko vartalon peittäviin suoja-asuihin, pitkiin sadetakkeihin ja kasvosuojiin.

– Menen katsomaan vanhempiani, Wang Wenshu kertoi Reutersille keskiviikkona avautuneella lentokentällä.

Wang kertoi kaivanneensa vanhempiaan ja sanoi purskahtavansa itkuun, jos häneltä vielä kysytään asiasta.

Wuhanissa on lämmintä, ja ulkona on alkanut näkyä paikoin esimerkiksi sulkapalloa pelaavia ja tanssivia ihmisiä. Kaupunkilaiset ovat helpottuneita rajoitusten purkamisesta, mutta pelkäävät samalla uutta epidemia-aaltoa.

– Olemme erittäin tietoisia siitä, että hellittää ei saa, koska lopullista voittoa emme ole vielä saavuttaneet, Hubein maakunnan varakuvernööri Cao Guangjin sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa nyt on pysyttävä rauhallisena ja oltava aivan yhtä varovainen kuin alussakin.

Wuhanin ostoskeskukset ja kaupungin suurimmat ostosalueet avautuivat jo reilu viikko sitten. Wuhaniin on saanut saapua muualta jo reilun puolentoista viikon ajan.

Rajoitukset vielä voimassa

Vaikka Wuhanista saa nyt poistua, rajoitukset eivät ole suinkaan ohi. Asukkaita on kehotettu välttämään Wuhanista ja ylipäänsä kotinsa läheltä poistumista ilman pakottavaa syytä.

Kiina on huolissaan etenkin oireettomista viruksen kantajista ja ulkomailta saapuvista sairastuneista. Wuhanista Pekingiin saapuvat testataan koronaviruksen varalta kahteen otteeseen. Suurin osa maassa viime päivinä rekisteröidyistä uusista koronavirustartunnoista on havaittu Kiinaan ulkomailta saapuneilla.

Etenkin Venäjään pohjoisessa rajautuvan Heilongjiangin provinssin viranomaiset ovat huolissaan rajan yli Venäjältä saapuvista viruksen kantajista. Uusia koronavirustapauksia on rekisteröity alueella jopa 25 vuorokaudessa. Sikäläinen Suifenhen kaupunki kertoi keskiviikkona asukkaiden liikkumisen rajoittamisesta.

Pandemia alkoi Wuhanista

Virallisten tietojen mukaan yli 50 000 ihmistä sairastui koronavirukseen 11 miljoonan asukkaan Wuhanissa

Yli 2 500 sairastunutta kuoli Wuhanissa, mikä on noin neljä viidesosaa kaikista Kiinan raportoimista koronavirukseen liittyneistä kuolemista

Wuhan on kertonut ainoastaan kolmesta uudesta vahvistetusta koronatartunnasta viimeisen kolmen viikon aikana.

Uusimmat

Fingerpori

comic