Uutiset

Kymmeniä kuollut Kiinan tulvissa – jättivaltio on jakautunut kahtia sään perusteella

Viranomaisten mukaan yli 350 000 on joutunut lähtemään kodeistaan tulvavesien tieltä.
Osa Kiinasta on kärsinyt suurista tulvista alkukesän aikana. Kuva on otettu kesäkuussa Guangdongin provinssista. Kuva: STR/EPA
Osa Kiinasta on kärsinyt suurista tulvista alkukesän aikana. Kuva on otettu kesäkuussa Guangdongin provinssista. Kuva: STR/EPA

Ainakin yli 60 ihmistä on kuollut tällä viikolla Kiinan etelä- ja keskiosissa rankkasateiden ja tulvien riepotellessa.

Kiinalaisten pelastusviranomaisten mukaan yli 350 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan tulvavesien tieltä. Torstaina Kiina hätätilaministeriö kertoi noin 9 300 kodin romahtaneen ja 371 000 peltohehtaarin vahingoittuneen tulvissa.

Viranomaiset ovat pelastaneet tulvien alta yli 4 300 ihmistä.

Äärisään aiheuttamat rahalliset vahingot lasketaan tässä vaiheessa jo biljoonissa dollareissa.

Kiinan sääolosuhteet ovat kaksijakoiset kesäaikaan: pohjoisessa kärsitään säännöllisesti kuivuudesta ja etelässä tulvista.

Maan hätätilaministeriö on varoittanut, että pohjoisen sademäärät voivat tänä vuonna jäädä erityisen alhaisiksi, kun taas Keltaisenjoen eli Huanghen yläjuoksulla tulvariski nousee rankkasateiden vuoksi.

Tulva pelkona myös Yhdysvalloissa

Myös Atlantin takana New Orleansissa on nyt loppuviikosta valmistauduttu vuoden ensimmäisen hurrikaanin iskuun. Trooppisen myrskyn Barryn ennustetaan tuovan mukanaan valtaisia sademääriä ja tulvimista.

Se on jo häirinnyt öljy- ja kaasukenttiä Meksikonlahdella, ja New Orleansin alueen asukkaat ovat hamstranneet vettä, jäitä, olutta ja pikkusyötävää kaupoista.

Osa heistä on lähtenyt pois pahimman myräkän tieltä naapuri Mississippiin.

Jättisateista ja tulvista on kärsitty tänä kesänä myös muun muassa Venäjällä Irkutskin lähistöllä ja Japanissa, jossa yli miljoona ihmistä joutui evakkoon Kyushun saarella maan eteläosissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti