Uutiset

Kymmenien tuhansien ihmisten protesti Hongkongissa muuttui väkivaltaiseksi Kiinan juhlapäivänä

Poliisi yritti hajottaa joukkoja käyttämällä kyynelkaasua ja ampumalla kumiluoteja Hongkongissa.
Kiinan hallitusta vastaan mieltään osoittavat ihmiset valtasivat katuja Hongkongissa Kiinan 70-vuotisjuhlapäivänä tiistaina. Kuva: VIVEK PRAKASH
Kiinan hallitusta vastaan mieltään osoittavat ihmiset valtasivat katuja Hongkongissa Kiinan 70-vuotisjuhlapäivänä tiistaina. Kuva: VIVEK PRAKASH

Kiinan 70-vuotisjuhlapäiväksi Hongkongiin annettu protestikielto ei purrut demokratian puolesta mieltään osoittaviin ihmisiin. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä Kiinan erityishallintoalueella samaan aikaan kun Kiinan pääkaupungissa Pekingissä vietettiin kansantasavallan muodollisia 70-vuotisjuhlallisuuksia.

Poliisi käytti kyynelkaasua ja ampui mielenosoittajia kumiluodeilla, kertoi uutistoimisto Reuters. Protestoijat puolestaan heittivät polttopulloja.

Protestoijat halusivat välittää vaatimuksensa demokratiasta myös Kiinan kansallispäivänä.

– En ole enää nuori, mutta jos emme marssi tänään, meillä ei ole enää ikinä tilaisuutta puhua. Se on niin yksinkertaista, sanoi Reutersin haastattelema 42-vuotias nainen Li.

Yksi haavoittui

Ainakin yksi ihminen haavoittui rintaan poliisin ampumasta luodista, kertoivat The South China Morning Post ja televisiokanavat. Poliisi ei kommentoinut tapausta, mutta sanoi että on ampunut luoteja ilmaan aiemmissa yhteenotoissa protestoijien kanssa. Sosiaalisessa mediassa kiersi video, jossa poliisi ampuu lähietäisyydeltä mielenosoittajaa, mutta videon aitoutta ei voitu varmistaa.

15 ihmistä oli loukkaantunut mielenosoituksissa, ja yhden tila on kriittinen, kertoivat terveysviranomaiset.

Useat metroasemat oli pantu kiinni, jotta mielenosoittajien liikkuminen vaikeutuisi. Poliisi hajotti protestoijien joukkoja käyttämällä vesitykkiä ja kyynelkaasua Admiraltyn alueella, jossa sijaitsee valtionhallinnon virastoja. Poliisin mukaan protestoijat heittivät polttopulloja.

Poliisin mukaan mellakoitsijat olivat käyttäneet syövyttävää nestettä Tuen Munissa ja vahingoittaneet useita poliiseja ja toimittajia. Reuters ei saanut asiasta lisätietoja.

Protestit jatkuneet kuukausia

Hongkongin protestit jatkuvat neljättä kuukautta. Viime viikoina niiden ilmapiiri on kiristynyt ja protestit ovat kääntyneet väkivaltaisiksi, kun viranomaiset ovat yrittäneet estää aktivisteja pilaamasta Pekingin suurta juhlaparaatia.

Iltapäivällä poliisi ja protestoijat olivat vetäytyneet asemiinsa eri puolilla Hongkongia, ja kaduilla ajelehti tapahtumien jäljiltä kyynelkaasukanistereja ja muuta roskaa.

Britannialle aiemmin kuulunut Kiinan erityishallintoalue käy protestien takia suurinta poliittista kriisiään vuosikymmeniin. Hongkongin tilanne on Kiinan presidentti Xi Jinpingin uran haastavin. Hongkong on ollut osa Kiinaa vuodesta 1997.

Uusimmat

Fingerpori

comic