Uutiset

Kysely: Joka toinen palkansaaja pelkää työttömyyskorvausten käsittelyruuhkan vaarantavan taloutensa

Toimihenkilöliitto Erton kyselyn mukaan jopa kolmannes työntekijöistä kokee olevansa vähintään lomautusuhan alla.
Rahaan liittyvät huolet lisäävät riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin, katsoo Toikmihenkilöliitto Erto. Sen teettämän kyselyn vastaajia huolettaa työttömyyskorvausten käsittelyruuhka. Kuva: Juha Neuvonen
Rahaan liittyvät huolet lisäävät riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin, katsoo Toikmihenkilöliitto Erto. Sen teettämän kyselyn vastaajia huolettaa työttömyyskorvausten käsittelyruuhka. Kuva: Juha Neuvonen

Lähes 800 000 palkansaajaa saattaa joutua koronakriisin vuoksi lomautetuksi, arvioi Toimihenkilöliitto Erto

Se perustaa luvun teettämäänsä kyselyyn, jonka mukaan lähes kolmasosa työntekijöistä on jo lomautettu tai kokee olevansa lomautusuhan alla koronakriisin vuoksi.

Tilanne on ruuhkauttanut tai ruuhkauttamassa työttömyyskassoja. Reilusti yli puolet kyselyyn vastanneista palkansaajista pelkääkin, että työttömyyskorvausten käsittelyn viivästyminen vaarantaa heidän oman tai perheensä talouden.

Kyselyyn vastasi tuhat palkansaajaa huhtikuun toisella viikolla.

Lähes joka kuudes on kärsinyt mielenterveysongelmista

Lomautusten ja taloudellisen epävarmuuden seuraukset saattavat purkautua mielenterveys- ja päihdeongelmina sekä perheväkivaltana, katsoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Lähes joka kuudes kyselyyn vastanneista kertoo kärsineensä ainakin jonkinasteisista mielenterveyden ongelmista koronakriisin vuoksi. Aaltonen onkin huolissaan tukipalveluja tarjoavista sosiaalialan järjestöistä.

Sosiaali- ja terveysjärjestljen avustuskeskus Stea on arvioinut, että avustuksiin käytettävät rahat ovat laskemassa merkittävästi ensi vuonna.

– Tarve kasvaa entisestään, mutta palveluja uhkaa pahimmillaan laaja alasajo. Tämän palvelujen heikentämisen kerrannaisvaikutuksia muissa sosiaalipalvelun yksiköissä voi vain pelolla arvailla, Aaltonen sanoo.

Hän vaatiikin valtiolta vähintään kuluvan vuoden tasoisia avustuksia Stean kautta.

– Meidän pitää huolehtia ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevista, puheenjohtaja toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic