Uutiset

Kysely: Lähes puolet kokee työtilanteensa epävarmaksi

YTK:n kyselyssä yli 40 prosenttia vastaajista kertoi kamppailevansa lomautusten, työttömyyden tai epäsäännöllisten työsuhteiden kanssa.
Työttömyyskassa YTK toteutti laajan kyselyn alkukesästä. Kuva: Anne Savolainen
Työttömyyskassa YTK toteutti laajan kyselyn alkukesästä. Kuva: Anne Savolainen

Työttömyyskassa YTK kartoitti alkukesästä toteutetulla kyselyllä jäsentensä työtilannetta ja näkymiä tulevasta.

Kyselyyn vastasi 21715 henkilöä, joista 54 prosenttia oli kokopäiväisesti töissä ja 40 prosenttia kamppaili lomautusten, epäsäännöllisten työsuhteiden ja työttömyyden kanssa. 35 prosenttia vastaajista koki olevansa hankalassa tilanteessa.

Tulokset kertovat, että haasteellisin tilanne on erityisesti palvelu-, matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja kaupan alalla. Eniten lomautuksia oli naisvaltaisilla matkailu- ja ravitsemusalalla, mainonnassa ja markkinoinnissa sekä kaupan alalla. Työttömyyttä oli toimialoista eniten mainos- ja markkinointi- sekä palvelualoilla. Ikä-ryhmistä korostuivat lomautetuissa nuoret alle 35-vuotiaat ja työttömissä vanhemmat yli 55-vuotiaat.

– Koronatilanne on tietysti koskettanut ihan jokaista suomalaista, mutta kuten kyselymmekin kertoo tietyille aloille lomautukset ja irtisanomiset ovat iskeneet erityisen kovaa. Niillä aloilla myös työntekijöiden näkymät syksyyn ovat epävarmempia, YTK:n viestintäjohtaja Ilona Kangas kertoo.

YTK:n mukaan ilmassa on kuitenkin pientä optimismia, sillä suurempi osa vastaajista (21 %) arvioi työtilanteensa paranevan, kun 12 prosenttia arvioi sen huonenevan. Työttömistä taas suurin osa arvioi pysyvänsä työttömänä.

Vastanneista 29 prosenttia kertoi taloudellisen tilanteensa olevan huono. Kyselyn vastaajista enemmistö vastasi kuitenkin tulevansa taloudellisesti toimeen melko hyvin (58 %) tai hyvin (13 %). Näin vastasivat korkeakoulutetut, hyvässä työasemassa tai kokopäivätyössä olevat jäsenet toimialoilta, joihin koronalla ei ollut suurta vaikutusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic