Lounais-Häme Uutiset

Kysely: Nuoret kokevat täysi-ikäisyyden lisäävän velvollisuuksia – nuorista yli puolet kokee olonsa yksinäiseksi

A-klinikkasäätiön internet-kyselyyn vastanneista joka viides nuori vakuutti selviytyvänsä yksin
Osa nuorista kokee olonsa yksinäiseksi ainakin joskus. Nuoret usko tulevaisuuteen on kuitenkin vahvaa, selviää A-Klinikkasäätiön nettikyselystä.

Yli puolet 16–20-vuotiasta nuorista kertoo tuntevansa olonsa ainakin joskus yksinäiseksi. Tieto perustuu A-klinikkasäätiön tekemään kyselyyn, johon on vastannut 404 nuorta. Internet-kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy.

Kyselytuloksista käy ilmi, että täysi-ikäiset nuoret kokevat yksinäisyyttä enemmän kuin alaikäiset.

Nuorilta kysyttiin myös sitä, onko heillä ketään, jolle he voivat puhua omista huolistaan. Vastanneista joka viides kertoi, ettei tarvitse muita vaan koki selviytyvänsä yksin.

– Avun hakemisen näkökulmasta on huolestuttavaa, jos nuori ei tunnista tarvitsevansa apua tai kynnys avun hakemiseen on korkea, raportin kirjoittaneet tutkijat toteavat.

Tytöt puhuvat huolistaan psykologille tai terapeutille. Pojat taas kertovat omista huolistaan esimerkiksi isovanhemmilleen.

Myös päihteiden käyttö vaikuttaa siihen, kenelle omista asioista puhutaan.

Ne nuoret, jotka käyttävät päihteitä avautuvat ystävilleen, kun taas ne nuoret, jotka eivät käytä päihteitä puhuvat asioistaan omille vanhemmilleen tai sukulaisilleen.

Täysi-ikäisyys tuo lisää velvollisuuksia

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, mitä tekijöitä nuoret liittävät täysi-ikäistymiseen.

Reilusti yli puolet nuorista katsoo, että täysi-ikäisyyden myötä velvollisuudet lisääntyvät, mutta samalla nuoret kokevat, että täysi-ikäisyyden myötä he voivat vaikuttaa omaan elämäänsä yhä paremmin.

Reilu kolmannes vastaajista katsoi, että täysi-ikäisyys lisää myös ahdistusta, vaikka nuorten tulevaisuuden usko melko vahvaa.

Kolmannes käyttää alkoholia kerran kuussa

A-klinikkasäätiön verkkokyselyllä kartoitettiin myös nuorten päihteidenkäyttöä.

Kyselyyn vastanneista nuorista 70 prosenttia kertoi käyttävänsä alkoholia. Reilusti yli kolmannes vastaajista kertoi käyttävänsä alkoholia kerran kuussa tai useammin.

Vastaajista 15 prosenttia kertoi ainakin kokeilleensa kannabista.

Kyselystä käy ilmi, että suurin osa niistä nuorista, jotka käyttävät kannabista, käyttävät myös alkoholia. Sama ei päde kuitenkaan toisinpäin. Alkoholia käyttävistä nuorista noin 20 prosenttia kertoi käyttävänsä myös kannabista.

Alkoholin ja kannabiksen yhteiskäyttö oli yleisempää niillä nuorilla, jotka eivät enää asu vanhempiensa tai huoltajansa kanssa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti