Uutiset

Kysyimme nuorilta: Pukeutuminen ei ole syy ahdistella – "Ei oikeuta, vaikka olisi alasti kadulla"

Terveystiedon tunnilta tavoittamamme nuoret ovat vankasti yhtä mieltä siitä, ettei naisen tai tytön pukeutuminen oikeuta seksuaaliseen häirintään.

Tamperelaislukiolaiset kertoivat ajatuksiaan seksuaalisesta häirinnästä oppitunnin yhteydessä. Tavallisesti aihetta ei terveystiedon tunneilla juurikaan käsitellä. Nuorille on kuitenkin muodostunut vakaa käsitys asiasta.

-Seksuaalinen häirintä on sanoja, tekoja tai vihjailevia katseita esimerkiksi kadulla tai sosiaalisessa mediassa, Janika Laukkanen määrittelee.

Suuri osa keskusteluun osallistuneista Tammerkosken lukion toisen ja kolmannen luokan opiskelijoista kokee ahdistelun pelottavana ilmiönä.

-Minulle on ainakin sisäänrakennettuna pelko ahdistelusta. En liiku pimeällä epäilyttävissä paikoissa yksin ja suhtaudun epäilevästi miehiin, ihan varmuuden vuoksi, Jenna Hilliaho kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan naiset joutuvat herkemmin seksuaalirikosten, kuten raiskauksen tai seksuaalisen ahdistelun uhreiksi. Näistä kategorioista lievemmän eli seksuaalisen ahdistelun naisuhreja rekisteröitiin viime vuonna miltei 500, kun taas miesuhreja vain 17. Todelliset luvut jäävät hämärän peittoon, sillä läheskään kaikista tapauksista ei tehdä ilmoitusta viranomaisille.

Syy on ahdistelijassa

Nuoret puolustavat ahdistellun asemaa. Esille nousee myös ajatus huomionkipeistä sosiaalisen median käyttäjistä, jotka oman käytöksensä myötä joutuvat seksuaalisen ahdistelun kohteiksi.

-Vika ei ole kuitenkaan ahdisteltavassa. Se on aina se ahdistelija, joka tekee tilanteesta sellaisen. Esimerkiksi pukeutuminen on vanhanaikainen perustelu ahdistelun oikeutuksena, Iida Kiviniitty pohtii.

-Kaikki saavat pukeutua niin kuin haluavat. Vaikka joku olisi alasti kadulla, niin ei se oikeuta seksuaaliseen häirintään, Elviira Merviö lisää.

Nuorten mukaan media helpottaa ahdistelua. Rajat ovat sosiaalisessa mediassa usein häilyvämmät kuin arkitodellisuudessa. Seksuaalista ahdistelua käsittelevä rikoslaki tunnistaa ainoastaan henkilön itsemääräämisoikeutta loukkaavan fyysisen koskettelun. Jos joku lähettää häirintätarkoituksessa useita viestejä toiselle, voidaan hänet tuomita viestintärauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Muutamasta viestistä harvoin tulee minkäänlaisia seurauksia.

-Somen kautta kuka tahansa tuntematon voi laittaa viestiä. Se viesti vaan tulee suoraan silmien eteen, eikä niitä pysty seulomaan. Se on inhottavaa, Iida Kiviniitty mainitsee.

Mitä tehdä kun joutuu ahdistelun kohteeksi?

Nuoret pohtivat myös keinoja tilanteeseen, joissa joutuisivat ahdistelun kohteeksi.

-Olisin mahdollisimman äänekäs. Tuskin se ahdistelija haluaisi, että muut huomaavat tilanteen. Huutaisin huomiota herättääkseni, Jessica Lindfors pohtii.

Kaikki eivät kuitenkaan uskalla tai pysty aktiivisesti osoittamaan haluavansa pois tilanteesta.

-On tärkeintä, että joku tilanteeseen kuulumaton ulkopuolinen saisi tietää, että tällainen tilanne on päällä. Ihmiset jotka ovat ujoja, eivät ehkä itse pysty pysäyttämään meneillään olevaa tilannetta, Kiviniitty toteaa.

Ahdistavassa tilanteessa voi myös heittäytyä passiiviseksi. Toisen epätoivottua mielenkiintoa voi koettaa laannuttaa olemalla reagoimatta.

-En vastaa ahdistelutilanteessa mitään. Vaihdan vaikka bussissa paikkaa, tai pistän kuulokkeet korviin, Isabella Sironen kertoo.

Riippuu opettajasta, käsitelläänkö aihetta tunnilla

Tammerkosken lukion terveystiedon opettaja Kari Kokkosen mukaan asiasta pitäisi puhua enemmän:

-Täytyisi keskustella, että minkä joku voi kokea seksuaaliseksi häirinnäksi. Se voi tapahtua huomaamatta, jos ihmisellä ei esimerkiksi ole hyviä peruskäytöstapoja.

Kokkonen kertoo, että seksuaalisuutta käsitellään ainakin terveystiedon kahdella ensimmäisellä kurssilla osana opetussuunnitelmaa.

-Sitä en voi sanoa, kuinka kukin opettaja asiaa tunneillaan käsittelee. Itse lähestyn seksuaalisuutta enemmän terveysosaamisen kautta: mikä on oikein ja hyvää, toivottavaa ja suositeltavaa terveyskäyttäytymistä ja -osaamista. En niinkään ongelmien kautta. Seksuaalinen häirintä ei yleensä nouse esille näin suuresti kuin se on nyt noussut, Kokkonen kertoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti