Uutiset

Kyytiyhtiö Uber palaa Suomeen – lakimuutos tuo markkinoille myös halpataksit ja mullistaa hinnoittelun

Kyydinvälityspalvelu Uber palaa Suomeen kymmenen kuukauden tauon jälkeen.

Yhtiö laittoi liikennöinnin tauolle viime elokuussa, kun viranomaiset katsoivat sen toiminnan laittomaksi. Kyydinvälitys jatkuu heinäkuun alussa, kun taksiliikenteen vapauttava liikennepalvelulaki astuu voimaan.

-Aluksi tulemme toimimaan vain pääkaupunkiseudulla, mutta myöhemmin olemme kiinnostuneita laajentamaan myös muille suuremmille kaupunkiseuduille, Uberin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Joel Järvinen sanoo.

Yhtiö haalii kuskeja Helsinkiin avaamallaan infopisteellä ja ohjelmalla, joka auttaa kuljettajiksi haluavia lupien hakemisessa. Suomen Uber on saanut Järvisen mukaan jo useita satoja yhteydenottoja kuskeiksi haluavilta ihmisiltä.

Enemmistö Uber-matkoja aiemmin tarjonneista kuljettajista ajoi kyytejä osa-aikaisesti esimerkiksi opiskelun tai muiden töiden ohessa.

-Kuljettajat ajoivat keskimäärin noin kymmenen tuntia viikossa, Järvinen kertoo.

Uber toimii puhelinsovelluksen välityksellä. Kyydit tilataan ja maksetaan sovelluksessa, asiakkaan ja kuljettajan välillä ei koskaan liiku käteistä rahaa.

Yhtiö ottaa jokaisen matkan hinnasta 25 prosentin siivun.

Perinteiset taksiyhtiöt reagoivat

Uusi liikennepalvelulakivapauttaa tiukasti säännellyn taksiliikenteen hinnoittelun ja luvituksen.

Kuljettajat tarvitsevat jatkossakin taksiluvan, mutta niiden määrälle ei ole kattoa. Luvan saamiseen riittää kokeen läpäiseminen, ja aiemmin pakollinen koulutus poistuu.

Hintojen vapauduttua perinteisen mittaritaksan lisäksi on tulossa uusia hinnoittelumalleja.

Uberissä asiakas saa ennalta hinta-arvion tilattavan matkan hinnasta. Hinta elää kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Hintapiikkejä on odotettavissa esimerkiksi suurten yleisötapahtumien tai julkisen liikenteen häiriöiden aikaan. Nouseva hinta tuo alueelle myös lisää kuljettajia, Uberin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Joel Järvinen lupaa.

Myös perinteiset taksiyhtiöt ovat reagoineet sääntelyn vapautumiseen.

Esimerkiksi taksiyritys Kovanen aloitti Helsingin keskustassa kiinteähintaiset kymmenen euron matkat. Kiinteitä hintoja ryhtyy tarjoamaan myös Taksi Helsinki.

Espoolaisyhtiö Kajon aikoo käynnistää kokonaisen halpataksiketjun, joka tulee toimimaan Uberin tavoin mobiilisovelluksen kautta. Maanlaajuiseksi suunniteltu ketju jäljittelee Uberiä nimeä myöten: halpaketjun nimeksi tulee Kajber.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic