Uutiset

Laaja perämoottorivarkauksien sarja toi isälle ja pojalle vuosien vankeustuomiot

 

Lännen Media

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tiistaina ratkaisunsa laajassa perämoottorivarkauksia koskevassa kokonaisuudessa.

Vyyhti koski lukuisia perämoottori- ja venetarvikevarkauksia, jotka oli tehty vuosina 2015 ja 2016 eri puolilla Etelä-Suomea. Syytekohtia oli kaikkiaan 121, ja syytettyinä oli kahdeksan tekijää eriasteisin osallisuuksin.

Tekijät olivat tunnustaneet osan syytteistä mutta valtaosan kiistäneet.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan rikosten keskiössä oli kolme miestä. Toinen päätekijä oli Latviassa asunut mies, jolle varastetut perämoottorit lopulta päättyivät. Syytteen mukaan mies möi perämoottorit eteenpäin. Hän kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.

Toinen päätekijä, johtajan poika, oli tuomion mukaan vastuussa varkauksista Suomessa. Hän teki esitiedustelun venerantoihin etukäteen, ja hän oli osallisena varkauksissa. Pojalla oli avustajinaan eri ihmisiä eri reissuilla. Poika tunnusti osan syytteistä.

Tekotapa oli varkauksissa oikeuden tuomion mukaan pitkälti samankaltainen. Esitiedustelun jälkeen paikalle saavuttiin yöaikaan. Vene irroitettiin laiturista ja kuljetettiin rantaan, jossa perämoottori irroitettiin ja nostettiin auton kyytiin.

Vuonna 1991 syntynyt poika on latvialainen, ja hän asui tuomion mukaan Latviassa. Hän saapui hakemaan perämoottoreita aina erikseen Suomeen, ja matkoja oli kertynyt yli 20.

Perämoottoreita varastettiin lukuisilta eri paikkakunnilta, muun muassa Asikkalasta, Hollolasta, Lohjalta ja Loviisasta.

Sekä isä että tämän poika tuomittiin muun muassa varkauksista, törkeistä varkauksista ja törkeiden varkauksien yrityksistä molemmat viiden vuoden vankeuteen. Vankeusrangaistukset istutaan Suomessa.

Varastetut perämoottorit kuljetettiin tuomion mukaan kolmannelle päätekijälle, miehelle, jolla oli vuokrattuna halli Tuusulassa. Mies on syntynyt Latviassa, mutta hän oli asunut pitkään Suomessa.

Hän hoiti perämoottoreiden välivarastoinnin ja lopulta myös kuljetuksen Latviaan.

Mies myönsi vastauksessa kuljettaneensa Latviaan enintään 16 perämoottoria, mutta hän laajalti kiisti häntä koskevan syytteen.

Kuulusteluissa mies oli kertonut, että hänellä oli tekojen alkuaikana ollut taloudellisesti vaikeaa. Tämä perämoottoreiden kuljetuksista mies vastannut tuomittiin ammattimaisesta kätkemisrikoksesta neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Loput syytettyinä olleista olivat olleet varkauskeikoilla apureina, ja heidän tuomionsa vaihtelivat sakoista vankeusrangaistuksiin riippuen siitä, monissako tapauksissa he olivat olleet osallisina.

Yksi mukana olleista tuomittiin lukuisista varkauksista, törkeistä varkauksista tai niiden yrityksistä 3,5 vuodeksi vankeuteen. Lisäksi tuomituille tuli maksettaviksi tuhansien eurojen arvosta korvauksia.

Oikeus tulkitsi, että rikokset oli tehty järjestäytyneen ryhmän jäsenenä ja käytti niin sanottua koventamisperustetta.

Käräjäoikeus hylkäsi osan syytteistä sillä perusteella, että miesten syyllisyydestä oli jäänyt varteenotettava epäily.

Tuomio ei ole vielä saanut lainvoimaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic