Uutiset

Laaja sähkökatko Venezuelassa jatkuu kolmatta päivää – 100 000 litraa maitoa pilaantui kylmätilojen lämmettyä

Autot kulkivat Caracasin pimeillä kaduilla keskiviikkona. Uusi sähkökatko iski isoon osaan Venezuelaa maanantaina. Kuva: RAYNER PENA
Autot kulkivat Caracasin pimeillä kaduilla keskiviikkona. Uusi sähkökatko iski isoon osaan Venezuelaa maanantaina. Kuva: RAYNER PENA

Venezuela on taas pimeänä, jo kolmatta päivää. Maanantaina iltapäivällä Latinalaisen Amerikan öljyvaltioon iski taas iso sähkökatko.

Venezuelalaiset ovat kiirehtineet päivänvalossa etsimään ruokaa ja vettä, kun sähkönjakelu ei näytä palautuvan. Kauppoja, toimistoja ja tuotantolaitoksia on suljettu, koulunkäynti on keskeytetty.

– Luulen, että tästä tulee pahempi kuin edellisestä sähkökatkosta, sanoi caracasilainen kirjanpitäjä Julio Barrios, 60.

Vain kaksi viikkoa oli vastaavanlainen sähkökatko, joka oli siihen mennessä Venezuelan historian pahin.

Barriosin mukaan useimmat haluaisivat tehdä töitä, mutta ei ole kuljetuksia.

– Jos kukaan ei ole töissä, koko maa halvaantuu, Barrios sanoi.

Lännen maatalousvaltaisessa Tachiran osavaltiossa yli 100 000 litraa maitoa pilaantui, kun kylmätilat lämpenivät sähkön puutteen vuoksi, kertoi Leonardo Figueroa valtion maanviljelijöiden järjestöstä.

”Perverssin oikeiston terrorihyökkäys”

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó kehotti kannattajiaan kaduille tulevana viikonloppuna protestoimaan sähkönjakeluhäiriöitä.

Guaidón mukaan sähkökatkokset johtuvat korruptiosta ja laiminlyönneistä Venezuelan vesivoimaloiden ylläpidossa.

Guaidó julistautui tammikuussa maan presidentiksi sanoen, että Nicolás Maduron valinta viime vuoden toukokuussa oli laiton.

Maduro puolestaan väitti maan valtiollisella televisiokanavalla, että syy tuoreimpaan sähkökatkoon on ”perverssin oikeiston terrorihyökkäys” Gurin vesivoimalaitosta vastaan.

Venezuela on täynnä öljyä, mutta suuri osa sähköstä tuotetaan vesivoimalla.

Edellisessä suuressa sähkökatkossa Maduro syytti Yhdysvaltoja ”kyberhyökkäyksestä” Venezuelan sähkönjakelujärjestelmää vastaan.

Maduron mukaan Venezuelassa otetaan lähipäivinä käyttöön sähkönsäästöohjelma.

Torstaina työpaikat ja koulut pysyvät suljettuina. Maduro kehotti kannattajiaan mielenosoitukseen lauantaina eli samana päivänä kuin oppositiokin on liikkeellä.

Venäläiset keskustelevat sotilasyhteistyöstä

Venäläiset sotilaat ovat saapuneet Venezuelaan keskustelemaan sotilaallisesta yhteistyöstä, mutta he eivät osallistu sotilasoperaatioihin, sanoi Venezuelan sotilasattashea Moskovassa uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Lauantaina Caracasiin saapui kaksi venäläistä sotilaskonetta mukanaan satakunta Venäjän armeijan sotilasta.

Venäjä torjui Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaatimuksen sotilaiden vetämisestä pois Venezuelasta. Kremlin mukaan sotilaiden lähettämisestä on sovittu Venezuelan laillisen hallituksen kanssa.

Trump ei pidä Nicolás Maduron hallintoa laillisena vaan on tunnustanut oppositiojohtaja Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Fingerpori

comic