Uutiset

Video: Alaikäisten törkeistä raiskauksista syytetty "Eno" pani naamionäytöksen pystyyn oikeudessa — Oikeus aloittaa uhrien kuulemisen heti

Syyttäjä vaatii helsinkiläismiehelle ja tämän epäillylle rikoskumppanille rangaistusta lukuisista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Juttukokonaisuudessa on yhteensä peräti 35 rikosnimikettä. Päätekijänä pidetty "Eno" peitti kasvonsa oikeudenkäynnin kuvaamisen ajaksi ja teki erilaisia käsimerkkejä kuvaajille.
Epäilty elehti käsillään oikeudenkäynnin alussa, kun tiedotusvälineet kuvasivat häntä. Kuva: Joel Maisalmi
Epäilty elehti käsillään oikeudenkäynnin alussa, kun tiedotusvälineet kuvasivat häntä. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut poikkeuksellisen laajan lasten hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn. Oikeus käsittelee asiaa marraskuun loppuun saakka.Koko oikeudenkäynti tapahtuu suljettujen ovien takana uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Syyttäjä vaatii 64-vuotiaalle miehelle ja tämän rikoskumppanina toimineelle noin kolmekymppiselle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta yhteensä 35 rikoksesta.

Vanhempi, ”Enona” tunnettu mies on jutun päätekijä ja vastaa suurimpaan osaan rikossyytteistä.

Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet kaikki rikokset.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Teot kohdistuivat 19 uhriin, jotka yhtä lukuun ottamatta olivat tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Yksi uhreista oli tekoaikaan 18-vuotias.

Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

Pääepäilty oli paikalla oikeudenkäynnin alussa, jolloin myös media pääsi saliin. Hänen rikoskumppaniksi epäiltyä miestä ei salissa näkynyt.

Pääepäilty oli peittänyt kasvonsa pipolla. Hän kääntyili kameran edessä kuvaajien suuntaan ja teki erilaisia eleitä.

Oikeudenkäynnin alkaessa ”Enoa” saattanut vartija joutui huomauttamaan naamioitumisesta miehelle, jotta tämä luopui pipostaan oikeuden edessä.

Rikospaikka ”Enon” kotiSyyttäjä vaatii epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely.

Aluesyyttäjä Elina Hyppönen kertoi ennen oikeudenkäyntiä, että kaikki epäillyt rikokset ovat tapahtuneet ”Enon” kotona. Osan teosta miehet ovat tehneet yhdessä, osan yksinään.

Myös ”Enon” rikoskumppania epäillään törkeistä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Syyttäjä ja uhrit ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja uhrien henkilöllisyyden salaamista. Oikeus suostui pyyntöön ja määräsi lisäksi asianomistajien henkilöllisyydet ja jutun asiakirjat salaisiksi 60 vuodeksi.

Myös syytteiden tarkempi sisältö kuten tekotapojen kuvaukset ovat salaisia.

Tämä ei ole mikään poikkeus, sillä seksuaalirikosten käsittely tapahtuu lähes aina suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Uhrit kuullaan henkilökohtaisesti

Oikeus aloitti torstaina seksuaalirikosvyyhdin käsittelyn normaalikaavan mukaan syytteiden lukemisella.

Aluesyyttäjä Elina Hyppönen kertoi ennen oikeudenkäyntiä, että oikeus pääsee kuulemaan ensimmäistä uhria todennäköisesti jo heti torstaina.

– Jos tämä siis haluaa itse tulla kuulluksi, Hyppönen muotoili.

– Kaikki 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat asianomistajat kuullaan henkilökohtaisesti, Hyppönen kertoi.

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Poliisin esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee ”Enoa” useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi, että uhreja voisi löytyä vielä lisää ja julkaisi siksi epäillyn kuvan. Tämä tuotti tulosta, sillä nyt käsiteltävässä juttukokonaisuudessa uhreja on yhteensä 19.

– Kukaan ei tiedä, onko uhreja vielä lisää. Mutta tähän juttukokonaisuuteen heitä ei enempää löytynyt, Hyppönen sanoi.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo ”Enon” houkutelleen alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla. Syyttäjä ei tekojen yksityiskohtia torstaina suostunut kommentoimaan.

Kutsui itseään ”Enoksi”

Nuoret kutsuivat miestä nimellä ”Eno”. Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään ”Eno”-nimeä.

Ensimmäinen epäillyistä hyväksikäyttörikoksista alkoi vuonna 2006 ja kesti kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen rikosten epäillään jatkuneen siihen saakka, että poliisi otti miehen kiinni.

”Eno” on tällä hetkellä vangittuna.

Sosiaalisen median profiileissaan mies kertoo työskennelleensä Ranskassa. Mediatietojen mukaan hän on kotoisin Marokosta ja muuttanut Suomeen parikymmentä vuotta sitten. Epäillyllä on oikeudenkäynnissä apunaan ranskan kielen tulkki.

Helsingin käräjäoikeus on varannut hyväksikäyttövyyhdin käsittelylle yhteensä 18 istuntopäivää. Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus loppua marraskuun lopussa.

Käräjäoikeus ilmoittaa myöhemmin, milloin se antaa asiasta ratkaisunsa. Oikeus on luvannut avata juttukokonaisuutta julkisessa selosteessa tuomionannon yhteydessä.

 

Juttua on päivitetty 12.55. Juttuun on lisätty tietoja muun muassa syytetyn käyttäytymisestä oikeudenkäynnin alussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic