Uutiset

Lääkärikeskukset käyvät kovaa kisaa erityisosaajista – ja siitähän lääkärit tykkäävät

Yksityiset lääkärikeskukset hakevat nyt paikkoja auringosta eli sotesta. Se näkyy kiihtyvinä yritysostoina ja kiinteistöinvestointeina varsinkin isoissa kaupungeissa. Nykyisistä ja tulevista asiakkaista käydään kovaa kisaa.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt kilpailu terveydenhuollon ammattilaisista. Heitä on Suomessa aivan liian vähän.

-Yliopistollisia keskussairaalakaupunkeja lukuun ottamatta tässä maassa ei kerta kaikkiaan enää riitä spesiaaliosaamista, sanoo dosentti Tomi Kallio Tampereen yliopistosta.

-Firmat ovat tajunneet tämän. Lääkäripula on merkittävä osasyy nykyiselle liikehdinnälle.

Niinpä muiden muassa Terveystalo, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Attendo taistelevat samoista ”huippuina” pidetyistä ammattilaisista. Valveutuneet ja maksukykyiset potilaat jonottavat heidän vastaanotoilleen.

-Niin sanotuissa periferiasairaaloissa hoitava lääkäri on sen sijaan entistä useammin ulkomaalainen, Kallio toteaa.

-Hän saattaa puhua suomea vähän huonosti. Sillä ei ole aina suurta merkitystä. Toisaalta myös esimerkiksi psykiatreista on huutava pula. Siitä ei tule mitään, jos psykiatri puhuu suomea vain auttavasti.

Vajetta olisi mahdollista vähentää lisäämällä koulutusta eli opiskelupaikkoja. Lääkärikunta ei ajatuksesta kuitenkaan innostu. Kun lääkäreitä on vähän, palkkataso pysyy korkeana.

Dosentti Tomi Kallion ohella problematiikkaapohtii Itä-Suomen yliopiston terveyshallintotieteen professori ja PubPri-tutkimusryhmän johtaja Jari Vuori.

Vuoren mukaan alan työvoima liikkuu entistä hanakammin sinne, missä se saa parhaat kannusteet, eikä sinne, missä sen olisi yleisen edun kannalta järkevää olla.

-Pelkkä raha ei vapaaseen työvoimaan enää pure. Alle 30-vuotiaskin lääkäri voi olla siinä määrin varoissaan, professori sanoo.

-Meillä elää käsitys, että lääkärit ovat jotenkin muita ammattikuntia eettisempi ryhmä. Se ei pidä paikkaansa. Se on pelkkä myytti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic