Uutiset

Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) laatii parhaillaan verkon reseptipalveluihin ohjeistusta.

Lääkäriliitto suhtautuu lääkityksen etäuusimiseen kielteisesti. Ministeriön mukaan toimintaa on kuitenkin hankala kieltää kokonaan.

Verkossa toimii ainakin kaksi reseptien uusimispalvelua. Toinen tarjoaa reseptin uusimista potilasta näkemättä heti 19 eurolla, toinen pikauusinnan kolmessa tunnissa 29 eurolla.

Kumpikin yritys perustelee oikeuttaan kirjoittaa reseptejä asiakasta näkemättä sillä, että he saavat tarvittavat tiedot Kanta.fi-arkistosta.

-Ei riitä, että etälääkäri pääsee Kanta-arkistoon. Arkisto ei vielä sisällä riittävästi tietoa, STM:n Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta sanoo.

Se, että asiakkaalle vieras lääkäri näkee, että asiakkaalle on määrätty tietty lääke, ei siis ole riittävä tieto.

Lääkärin pitää tutkia

Lääkkeenmääräämisasetuksen mukaan lääkäri saa määrätä lääkkeitä vain henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla.

Lisäksi asetuksessa sanotaan, että lääkemääräyksen uudistaminen edellyttää, että lääkäri on henkilökohtaisesti tutkinut potilaan edellisen vuoden aikana.

Mäntyranta selventää, että jos potilas on lääkärille tuttu tai kaikki potilaskertomuksen tiedot ovat käytettävissä, reseptin uusimisen voi tehdä ilman, että lääkäri tapaa potilasta.

Ohjeistus pikareseptejä kirjoittavien yritysten toimintaan on STM:ssä parhaillaan tekeillä. Mäntyranta sanoo, että yritysten toimintaa on hankala kieltää.

-Asia ei ole pelkkää mustaa tai valkoista.

Hän toteaa, että sen jälkeen, kun Kanta-arkisto on lopullisesti valmis, toimintaan voidaan suhtautua myönteisemmin.

Onko pikareseptien kirjoittaminen lääkärille helppoa rahaa?

-Sitä voi miettiä, mikä lääkäreitä pikareseptejä tarjoaviin yrityksiin houkuttaa, Mäntyranta muotoilee.

Hoidosta vastaavan vastuulla

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen toteaa, ettei liitto katso netissä toimivien pikareseptejä kirjoittavien yritysten toimintaa hyvällä.

-Lääkäriliiton kanta ei kohdistu yksittäiseen yritykseen, vaan toimintaan, Pärnänen tarkentaa.

Hän korostaa, että lääkityksen uusiminen on hoidosta vastaavan lääkärin vastuulla. Hän myöntää, ettei lääkäri, joka reseptin uusii, ole terveysasemillakaan aina sama, mutta potilas on saman organisaation hoidossa.

-Ei se, että lääkäri vaihtuu, mitenkään ideaali malli ole, mutta ei ole virtuaalimallikaan.

Hän uskoo, että viranomainen tulee tarkastelemaan ja mahdollisesti kieltämään viime vuonna markkinoille tulleiden yritysten harjoittaman toiminnan.

Lääkärietiikka ei ole hukassa

Jos oma lääkäri ei ehdi kirjoittaa uutta reseptiä, niin silloin Pärnäsen mukaan kyse on resurssien puutteesta. Ja uudet pikareseptejä kirjoittavat yritykset ovat huomanneet markkinaraon.

-Ei se silti ole asiallista toimintaa.

Nettifirmojen palveluksessa on luonnollisesti lääkäreitä, koska kukaan muu kuin lääkäri ei voi reseptiä kirjoittaa.

-En usko, että lääkärietiikka on katoamassa.

Pärnänen toteaa, että myös lääkkeen uusiminen on hoitopäätös ja täysin rinnastettavissa uuden lääkkeen määräämiseen. Se ei ole vain rutiinitoimenpide.

-Lääkettä ei voi uusia useita kertoja näkemättä potilasta. Siksi resepteillä on nykyään määräaika.

Aina joku tulee viime tipassa

Suomen Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan pari nopeita reseptejä tarjoavaa yritystä on ollut yhteydessä apteekkeihin.

-Olisi parempi, että perusterveydenhuolto saataisiin toimintakuntoon eikä pikareseptejä tarvittaisi.

Hän toteaa, että useimmat lääkkeen käyttäjät uusivat reseptinsä ajoissa, mutta aina silloin tällöin apteekkiin tulee asiakas viime tipassa. Silloin lääkkeen tarve on ymmärrettävä, mutta resepti pitäisi kuitenkin hakea omalta lääkäriltä.

-Viime tipassa tulevien määrää on vaikea arvioida, mutta ei se iso ongelma ole. Apteekki pyrkii aina auttamaan näitäkin asiakkaita pyytämällä esimerkiksi terveysasemalta nopeaa käsittelyä.

Pikauusintoja tarjoavien lääkäreiden kirjoittamien reseptien määrä ei ole Apteekkariliiton tiedossa.

-Reseptistä ei välttämättä näe, mistä toimipisteestä se tulee.

Apteekeista löytyy tilat etälääkärille

Joissakin apteekeissa on tiloja, joissa voi ottaa yhteyttä etälääkäriin.

-Esimerkiksi Kajaanin Lehtikankaan apteekissa asiakas voi valita kolmen yksityisen etälääkäripalvelun tuottajan väliltä itselleen sopivan.

Kainuussa on lisäksi käynnissä kokeilu, jossa apteekista saa etäyhteyden terveysaseman lääkäreihin.

Sandler toteaa, että palveluiden avulla lääkärin vastaanotolle pääsee, vaikka lääkäripalveluja olisi kunnissa supistettu. Hän lisää, että pelkkä reseptinuusinta ei kuitenkaan ole sama asia kuin vastaanottokäynti.

-Digitaalisia asiointimahdollisuuksia kehitetään terveydenhuollossa koko ajan, mutta on tärkeää tehdä se niin, että kokonaisuus pysyy hallittuna, Sandler summaa.

Mieluummin etä- kuin päivystyslääkäri

Ainakin uusimunresepti.fi- ja elääkäri.fi-sivustot määräävät reseptejä näkemättä potilasta.

-Yrityksemme täyttää lainsäädännön tämänhetkiset vaatimukset, E-Lääkäri-yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Salminen sanoo.

Hänen mielestään yrityksen on vaikea jäädä odottelemaan, miten STM aikoo jatkossa linjata yritysten toimintaa, joten toiminta jatkuu ennallaan.

Yritys selvittää potilaan tiedot Kanta-palvelusta ja potilaalle soitetaan ennen reseptin kirjoittamista. Antibiootteja ei Salmisen mukaan sivustolla määrätä.

Hänen mielestään on parempi, että etälääkäri uusii reseptin tarvittaessa, kuin että potilas lähtee päivystykseen uusimaan reseptiä ja viemään aikaa hoitoa vaativilta potilailta.

-Mielestäni reseptin uusiminen ei kuulu päivystyslääkärin työtehtäviin.

Lääkäreitä riittää jonoksi asti

Ercomedics oy:n ylläpitämän uusimunresepti.fi-sivuston palveluksessa on kymmenkunta lääkäriä.

Yrityksen toimitusjohtajan Pekka Erkolan mukaan lääkäreitä olisi tulossa yritykseen töihin jonoksi asti.

Sivustoilla asiakas rekisteröityy palveluun, kirjoittaa haluamansa lääkkeen nimen ja tiedon, kuinka nopeasti haluaa reseptin uusittavan.

Palveluissa ei uusita esimerkiksi vahvojen kipulääkkeiden tai rauhoittavien lääkkeiden reseptejä. Uusimunresepti.fi-sivustolla kirjoitetaan antibioottireseptejä tapauskohtaisesti.

-Palvelu ei ole reseptiautomaatti. Teemme myös kielteisiä päätöksiä, Erkola korostaa.

Erkolan mukaan lääkäri tarkistaa asiakkaan tiedot Kanta-arkistosta, koska lääkärin täytyy tietää, miten paljon lääkettä on aiemmin määrätty.

Hänen mukaansa heidän lääkärinsä toimivat niin kuin terveyskeskuslääkäritkin.

-Terveyskeskuslääkärit kirjoittavat päivittäin kymmeniä reseptejä. Ikävä kyllä aina ei tehdä tarvittavia testejä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic