Uutiset

Lääketieteen Nobel-palkinto meni uraauurtavan syöpähoidon kehittäneille James P. Allisonille ja Tasuku Honjolle

Vuoden 2018 lääketieteen Nobel-voittajat kehittivät läpimurtoja ihmisen oman immuunijärjestelmän hyödyntämisessä syöpähoidoissa. Immuunijärjestelmää on hyödynnetty etenkin ihosyöpien hoidossa.
James P. Allison ja Tasuku Honjo voittivat Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 2018 syövän immuuniterapiahoitojen tutkimusurastaan.

Lääketieteen Nobel-palkinnon voittivat vuonna 2018 yhdysvaltalaistutkija James P. Allison ja japanilaistutkija Tasuku Honjo.

Molemmat tutkijat ovat tehneet uraauurtavaa työtä syöpähoitojen kehittämisessä tutkimalla immuuniterapiaa.

Syöpää on perinteisesti hoidettu leikkaamalla kasvain, sädehoidolla ja syöpälääkkeillä. Muun muassa Allisonin ja Honjon tutkimusten ansiosta syövän hoitokeinojen joukkoon on viime vuosina lisätty immuuniterapia.

Tämä on merkittävä läpimurto syövän hoidossa, sillä syöpä tappaa vuosittain miljoonia ihmisiä maailmassa.

Immuuniterapia laajentanut syöpähoitoa 2010-luvulla

James P. Allison työskentelee Teksasin yliopistossa. Hänen läpimurtonsa jo 1990-luvun kokeellisissa tutkimuksissa liittyi siihen, että elimistöä puolustava T-solu voitiin opettaa tunnistamaan syöpäsolu ja välittämään sille CTLA-4-molekyylillä käsky, koska hyökätä syöpäsolun kimppuun. Vuonna 2011 tämä hoitomuoto hyväksyttiin osaksi ihosyövän hoitoa.

Tasuku Honjo kehitti oman tutkimusryhmänsä kanssa Kioton yliopistossa syövän immuuniterapiahoitoa. Hän työskenteli eri molekyylin eli PD-1:n kanssa, mutta periaate syövän hoidossa oli samantapainen.

Nykyään sekä CTLA-4-molekyyliä sekä PD-1-molekyyliä voidaan käyttää syöpähoidossa. Nobel-komitean tiedotustilaisuudessa esitettiin, että molekyylien yhteiskäytöllä on saatu hyviä hoitotuloksia ihosyövässä.

Viime vuonna eli 2017 lääketieteen Nobel-palkinnon voittivat Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ja Michael W. Young biologiseen kelloon liittyvillä tutkimuksillaan.

Nobel-palkinto

Vuosittain jaetaan lääketieteen, fysiikan, kemian, rauhan, taloustieteen ja kirjallisuuden Nobel-palkinnot.

Fysiikan Nobel julkistetaan tiistaina, kemian keskiviikkona, rauhan perjantaina ja taloustieteen ensi viikon maanantaina.

Kirjallisuuden Nobelia ei jaeta tänä vuonna, vaan vuonna 2019 jaetaan sekä tämän että ensi vuoden palkinto. Syynä ovat palkintoa jakavan Ruotsin akatemian sisäiset ongelmat.

Ruotsin akatemian jäsenen Katarina Frostensonin aviomies Jean-Claude Arnault tuomittiin maanantaina kahdeksi vuodeksi vankilaan raiskauksesta Tukholman käräjäoikeudessa. Hänen on epäilty ahdistelleen vuosien varrella useita naisia. Nämä teot ja niihin liittyvä julkisuus ovat halvaannuttaneet Ruotsin akatemian.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti