Uutiset

Lääkkeiden saatavuudessa kestämättömiä ongelmia. Tytti Tuppurainen kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä.

Lääkkeiden saatavuus on heikentynyt Suomessa sekä tuoreen tutkimuksen että Apteekkariliiton tietojen mukaan. Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) vaatii hallitukselta toimia tilanteen parantamiseksi.
Lääkkeiden saatavuus on heikentynyt Suomessa tuoreen tutkimuksen mukaan.

Proviisori Kati Sarnolan Itä-Suomen yliopistossa perjantaina tarkastetun väitöskirjan mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä ja suuri osa apteekeista kohtaa niitä lähes päivittäin. Sarnolan tutkimuksessa oli mukana 129 apteekkia, jotka raportoivat saamatta jääneistä lääketilauksista kuukauden ajan. Tutkimuksen mukaan 80 prosentilla apteekeista oli lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin.

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo, että liitonkin havaintojen mukaan lääkkeiden saatavuudessa on aiempaa enemmän katkoksia.

Tänä kesänä pulaa on ollut erityisesti vakavien allergisten reaktioiden hoitoon tarkoitetusta Epipen-adrenaliiniruiskeesta. Ruisketta käytetään esimerkiksi ampiaisen pistosta aiheutuviin tai pähkinäallergiasta ilmeneviin vakaviin reaktioihin, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Kuluva kesä on ollut poikkeuksellisen vilkas ampiaiskesä.

Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen (sd.) tietojen mukaan myös kyyn puremaan hoitoon tarvittavaa seerumia eläimille ei ole ollut juurikaan saatavilla Pohjois-Suomen alueella. Seerumia ei myydä apteekeissa, vaan annetaan sairaaloissa.

Tuppurainen on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy onko hallitus tietoinen sekä ihmisten että kotieläinten tarvitsemien lääkkeiden saatavuusongelman vakavuudesta ja mitä hallitus aikoo tehdä parantaakseen tilannetta.

– Lääkehuollon toimivuus on yksi terveydenhuoltojärjestelmämme kulmakivi, Tuppurainen toteaa.

Suomen lääkemarkkina on pieni

Apteekkariliiton Sandler muistuttaa, että Suomen lääkemarkkina on varsin pieni, ehkä Lontoon yhden lähiön kokoinen.

– On pidettävä huolta siitä, että olemme kilpailukykyisiä ja lääkkeitä kannattaa tuoda Suomeen, Sandler korostaa.

Lääkkeiden hintoihin liittyvät säästötalkoot ovat Sandlerin mukaan olleet tarpeellisia, mutta hintataso pitäisi kuitenkin pitää sellaisena, että lääkeyhtiöille Suomi on edelleen kiinnostava markkina.

Tuppurainen toteaa, että osa lääkkeiden saatavuusongelmista johtuu tekijöistä, joihin Suomen on vaikea vaikuttaa. Hän kuitenkin parantaisi tiedonkulkua lääkeyrityksiltä ja tukkukaupoilta apteekkeihin ja edellyttäisi varautumis- ja kriisiviestintää.

Myös Sandler pitää tiedonkulun parantamista tärkeänä.

– Viestiketjun pitäisi olla kunnossa, jotta lääkäri ei määräisi potilaalle lääkettä, jota ei ole saatavissa. Vaihto toki hoidetaan apteekeissa, mutta siitä tulee aina ylimääräistä viivästystä potilaalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti