Uutiset

Lähes 200 nuorta urheilijaa syyttää lääkäriä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa – edustajainhuoneen jäsenen väitetään tienneen asiasta

Perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan Ohio State Universityn henkilökunta tiesi opiskelijoiden syytöksistä lääkäriä kohtaan. Yksi hyväksikäytöstä tienneistä oli opiskelijoiden mukaan entinen apulaisvalmentaja, nykyinen edustajainhuoneen jäsen Jim Jordan.
Ohiolainen republikaaniedustaja Jim Jordan työskenteli apulaisvalmentajana Ohio State Universityssä 1986–1994. Kuva: JIM LO SCALZO
Ohiolainen republikaaniedustaja Jim Jordan työskenteli apulaisvalmentajana Ohio State Universityssä 1986–1994. Kuva: JIM LO SCALZO

Lähes 180 Ohio State Universityn entistä opiskelijaa sanoo yliopistossa työskennelleen lääkärin käyttäneen heitä seksuaalisesti hyväksi. Yliopisto julkaisi perjantaina tutkimuksen, jonka mukaan urheilulääkärinä ja opiskelijoiden terveydenhuollossa toiminut Richard Strauss käytti hyväkseen ainakin 177:ää miesopiskelijaa vuosina 1979–1996.

Haastatellut kertovat, että lääkäri oli muun muassa kosketellut ja kourinut heitä vastaanotoilla sekä tehnyt tarpeettomia intiimialueiden tutkimuksia ja kysellyt heidän seksuaalisista mieltymyksistään. Lisäksi he kertoivat, että Strauss oli maleksinut opiskelijoiden pukuhuoneissa ja käynyt usein heidän kanssaan suihkussa yhtä aikaa.

Tutkimukset käynnistettiin huhtikuussa 2018 sen jälkeen, kun yliopiston painijoukkueen entinen urheilija Mike DiSabato oli tuonut asian esiin.

22 valmentajaa tiesi syytöksistä

Hyväksikäytöstä kertoneista opiskelijoista valtaosa eli 153 oli urheilijoita. Heistä noin kolmannes kuului yliopiston painijoukkueeseen. Mukana oli myös muun muassa uimareita, jääkiekkoilijoita ja voimistelijoita. Kaikkiaan Strauss valmensi 16 eri urheilujoukkueen jäseniä.

Tutkimuksen mukaan yliopiston henkilökunta tiesi Straussin käytöksestä jo vuonna 1979, mutta ei puuttunut siihen. Kaikkiaan 22 valmentajaa kertoi tienneensä huhuista ja opiskelijoiden syytöksistä, jotka koskivat Straussia.

Mike DiSabaton mukaan yksi hyväksikäytöstä tienneistä oli vuosina 1986–1994 apulaisvalmentajana työskennellyt Jim Jordan, joka toimii tällä hetkellä Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanijäsenenä. Politico-lehti kertoo, että moni muukin painijoukkueen jäsen on sanonut Jordanin tienneen Straussin toiminnasta.

Jordan on kiistänyt väitteen.

– Jos olisimme tienneet asiasta, olisimme tehneet jotain, Jordan sanoi lehden mukaan.

Perusti sukupuolitauteihin erikoistuneen vastaanoton

Strauss pidätettiin toimestaan vuonna 1996 sen jälkeen, kun yksi yliopiston opiskelijoista oli syyttänyt häntä sukupuolielintensä koskettelusta lääkärintutkimuksen aikana. Strauss sai kuitenkin pitää virkansa.

Tämän jälkeen hän avasi yliopiston kampuksen ulkopuolelle miespotilaille tarkoitetun vastaanoton. Uutiskanava CNN kertoo, että klinikka oli erikoistunut sukupuolitautien ja virtsaelinten sairauksien hoitamiseen ja että Strauss sai mainostaa vastaanottoa opiskelijoille suunnatussa sanomalehdessä. Perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan opiskelijoiden hyväksikäyttö jatkui siellä.

Strauss yritti päästä takaisin aiempaan työhönsä, mutta vuonna 1997 Ohio State ilmoitti hänelle, ettei yliopisto ota häntä takaisin. Strauss jäi vapaaehtoisesti eläkkeelle vuonna 1998. Hän kuoli vuonna 2005. Politicon mukaan kyse oli itsemurhasta.

Yliopiston rehtori Michael Drake on esittänyt anteeksipyynnön kaikille hyväksikäytön uhreille. Drake pahoitteli, ettei opiskelijoiden esiin tuomia syytöksiä tutkittu aikanaan ja hyväksikäyttöä estetty. Yliopisto lupaa kotisivuillaan maksaa Straussin uhreiksi joutuneiden terapiakulut.

Osa entisistä opiskelijoista on nostanut kaksi kannetta yliopistoa vastaan.

Fingerpori

comic