Uutiset

Lähes 85 000 lasta on kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä – Järjestö vaatii taistelujen välitöntä keskeyttämistä

Pelastakaa lapset -järjestön arvio menehtyneistä lapsista perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien, vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin.
Aliravitsemuksesta kärsivä lapsi kuvattuna 23. lokakuuta Jemenissä.

Noin 85 000 alle viisivuotiaan lapsen arvioidaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa sen jälkeen, kun konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015. Asiasta kertoo tiedotteessaan Pelastakaa lapset -järjestö.

Arvio kuolleista perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin. Arvion mukaan noin 84 700 vakavasti aliravittua lasta on menehtynyt vuoden 2015 huhtikuun ja tämän vuoden lokakuun välisenä aikana.

Jemenin sodan seurauksena aliravitsemuksesta kärsivien lasten on saatava apua ennen kuin on liian myöhäistä, järjestö varoittaa.

YK:n mukaan nälänhätä uhkaa Jemenissä nyt 14 miljoonaa ihmistä. Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtaman liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti

”Olisi estettävissä”

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan elintarvikkeiden kaupallinen tuonti Hodeidan sataman kautta on ollut kuukausitasolla keskimäärin yli 55 000 tonnia pienempi kuin ennen viime vuoden marraskuuta. Tämä määrä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin, joista puolet on lapsia. Tuonnin väheneminen entisestään johtaisi todennäköisesti nälänhätään.

– Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä, toteaa tiedotteessa Pelastakaa Lapset Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Taistelut, saarrot ja byrokratia ovat pakottaneet avustusjärjestön tuomaan elintärkeitä tarvikkeita maan pohjoisosaan etelässä sijaitsevan Adenin sataman kautta. Avun perille vienti voi tätä reittiä pitkin kestää kolme viikkoa. Hodeidan sataman ollessa vielä täysin toimintakykyinen apu saatiin toimitettua perille viikossa.

– Viime viikkojen aikana on tehty satoja ilmaiskuja Hodeidassa ja kaupungin ympäristössä, mikä asettaa kaupunkiin loukkoon jääneet noin 150 000 lasta vaaraan.

Pelastakaa Lapset vaatii taistelujen välitöntä keskeyttämistä, jotta lisäuhreilta vältyttäisiin.

– Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on kiireellisesti toimitettava ravinteikasta ruokaa Jemenissä. Runsaalla 50 eurolla voi ruokkia seitsenhenkisen perheen kokonaisen kuukauden. Yksikin lapsi, joka kuolee nälkään, on yksi lapsi liikaa, Kirolos sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti